Kaffe, choklad och lakrits

Kaffe, choklad, lakrits
4 portioner
Maränger
2 äggvitor (70 g)
0.5 krm citronsaft
0.75 dl strösocker
0.5 dl mörkt muscovadosocker
Lakritspulver
Vispa äggvitor och citronsaft till ett stabilt skum. Vispa ner strösocker och muscovadosocker lite i taget tills det blir en stabil maräng. Spritsa hälften av smeten till små maränger på en plåt med silikonmatta eller bakplåtspapper. Resterande maräng breder du ut tunt på silikonmatta/bakplåtspapper. Det kommer bli många maränger, men dessa kan förvaras i plåtburk i flera månader i skafferiet.
Grädda marängerna och marängplattan i varmluftsugn i 80 grader i ca 1-1.5 h eller tills de är torra igenom.
Ta ut och pudra över lakritspulver.
Jag använder slät tyll 8 mm till spritsningen.
Salted caramel
80 g mörkt muscovadosocker
25 g glykossirap
70 g smör
1 g flingsalt
45 g vispgrädde
Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme tills den börjar tjockna. Låt svalna och fyll 4 små halvklot i en silikonform med kola. Häll resten av kolan i en spritspåse med 7 mm stjärntyll och låt stå i rumstemperatur i 1 h innan servering. Ställ i frysen i 1 h. Under tiden gör du moussen.
Choklad- och kaffemousse
0.5 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten i 5 minuter
75 g mjölkchoklad
30 g vispgrädde
0.5 krm vaniljpulver
1 msk starkt kaffe
75 g vispgrädde
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 30 g vispgrädde, vaniljpulver och kaffe i en kastrull. Ta av från värmen och rör ned urkramat gelatinblad. Häll över chokladen och mixa slät. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa 75 g vispgrädde tills den bildar mjuka toppar. Rör ned lite av den vispade grädden i chokladblandningen och rör till en slät smet. Vänd ner resten av den vispade grädden. Häll hälften av smeten i 4 silikonformar, ta ur kolan i halvkloten och lägg försiktigt ner en av varje i moussen. Häll på resten av moussen i silikonformarna och frys minst 2 h. Ta ut den frysta moussen ut formarna och spraya med mörk chokladspray. Låt stå i kylen tills servering.
Muscovadosmulor
30 g mörkt muscovadosocker
20 g hasselnötsmjöl
40 g smör
40 g vetemjöl
0,5 g salt
Blanda muscovado, smör och salt krämigt, tillsätt mjöl och hasselnötsmjöl och arbeta in till ett smul.
Baka av på 175˚C (varmluft) i 8 minuter. Låt svalna.
Chokladtuiles med brynt smör
30 g brynt smör
30 g vetemjöl
10 g kakao
12 g florsocker
37 g äggvita
Rör ihop alla ingredienser till en slät smet (om du vill ha tvåfärgade löv, lägg undan en liten klick av smeten innan du har i kakao). Stryk ut tunt på Silikomart Foresta gn1 och grädda mitt i ugnen i 160 grader i 6-7 minuter. Låt svalna och ta av från mattan.



