Saffranskakor med apelsinkola och björnbärskola





Mördeg med saffran 
100 g smör (normalsaltat) 
1 kuvert saffran (á 0.5 g) 
2.25 dl vetemjöl 
0.5 dl strösocker 
0.5 tsk vaniljsocker 

Blanda snabbt ihop degen med händerna eller i en matberedare. Forma degen till en rektangel och plasta in. Lägg i kylen i 30 minuter. 

Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 185 grader över- och undervärme. 
Kavla ut degen till ca 0.5 cm tjocklek på bakplåtspapper eller silikonmatta. Tänk på att kavla ut degen till samma storlek som Silikomart Voilá kakform (24 cm*15 cm). Tryck på kakformen ovanpå din kavlade mördeg och tryck till. Kakformen tål ugn, så den ska du inte ta bort när du gräddar kakorna. Grädda mitt i ugnen i ca 12-18 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna och ta försiktigt bort kakformen. 

Apelsinkola
1.5 dl vispgrädde
0.75 dl ljus sirap
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
40 g smör (normalsaltat)
1-2 msk zest från apelsin

Rör ihop grädde, sirap, socker, vaniljsocker i en kastrull. Koka på 3/4 värme till 122 grader. Om du kokar lite längre och till högre temperatur så blir den hårdare.
Ta av från värmen och rör ner smör och zest. Låt svalna 10 minuter och häll försiktigt i fördjupningarna i dina färdiggräddade kakor. Låt svalna i kylen i 1 h eller i rumstemperatur. Om du gör två olika kolafyllningar så kommer du få kola över, då kan du blanda ned t ex hackad rostad mandel och hälla i en bakplåtspappersklädd liten form och sen skära kuber och servera.

Björnbärskola
1 dl björnbärspuré
1 dl vispgrädde
1.25 dl strösocker
0.5 tsk citronsaft
0.5 msk ljus sirap

Blanda ihop allt i en kastrull. Koka på 3/4 värme tills 122 grader. Ta av från värmen och låt svalna ca 10 minuter och häll försiktigt i fördjupningarna i dina färdiggräddade kakor. Låt svalna i kylen i 1 h eller i rumstemperatur. Om du gör två olika kolafyllningar så kommer du få kola över, då kan du hälla resten av kolan i en bakplåtspappersklädd form och skära i kuber.