Saffran, citron, brynt smör

Saffran, citron, brynt smör och mandel 
4-6 portioner 

Saffranskladdkaka 
100 g vit choklad, hackad
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
1.5 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Smält smöret i kastrull. Ta av från plattan och rör ned chokladen tills smeten är slät. Blanda ned saffran och de torra ingredienserna. Rör sist ned äggen.
Häll i en bakplåtspappersklädd springform (ca 20-24 cm beroende på hur hög du vill ha den). Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara lite ogräddad i mitten. Låt svalna. Låt stå kallt ett par timmar. Stansa eller skär ut portionsbitar. Det som blir över kan du frysa in. 

Lemon curd med brynt smör 
50 g smör, brynt
1 äggula (äggvitan sparar du till marängerna) 
1 dl strösocker
1 citron, zest och saft 
1 tsk majsstärkelse 

Låt smöret vara ljummet i en egen kastrull och vispa ihop resterande ingredienser i en egen kastrull. Låt sjuda upp under omrörning tills det tjocknar. Vispa i smöret och låt svalna. Häll upp i spritspåse och förvara i kylen tills servering. 

Vit chokladnamelaka 
1 dl mjölk
1,5 st gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 min
150 g vit choklad, hackad 
2 dl grädde

Koka upp mjölk. Rör ner gelatin. Mixa ner i chokladen. Mixa ner grädden med stavmixer. Plasta och ställ kallt i 4 timmar eller över natten. Häll upp i spritspåse. Spritsa denna på kladdkakan vid servering. 

Mandelsmulor
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl, eller samma mängd mald mandel
0.5 dl strösocker eller råsocker 
40 g smör, skuret i tärningar
1 liten nypa salt 

Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. 
Blanda mjöl, mandelmjöl (eller mald mandel), socker och salt i en bunke. Nyp ihop med smöret och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna. 

Maränger 
1\täggvitor
0.75 dl\tströsocker
1 krm \tättiksprit, (12 %)

Sätt ugnen på 150°. Blanda äggvita, socker och ättika i en rostfri skål. Sätt skålen i ett varmt vattenbad och värm till 55° under kraftig vispning.
Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp tills marängsmeten är kall. 
Lägg smeten i en engångsspritspåse med rund tyll. Spritsa små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Sänk ugnsvärmen till 100° och sätt in plåten mitt i ugnen och grädda 25 minuter eller tills de är torra igenom. Det blir många maränger, men det går bra att förvara i lufttät burk mellan bakplåtspapper.