Saffran, citron, brynt smör

Saffran, citron, brynt smör och mandel
4-6 portioner
Saffranskladdkaka
100 g vit choklad, hackad
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
1.5 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Smält smöret i kastrull. Ta av från plattan och rör ned chokladen tills smeten är slät. Blanda ned saffran och de torra ingredienserna. Rör sist ned äggen.
Häll i en bakplåtspappersklädd springform (ca 20-24 cm beroende på hur hög du vill ha den). Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara lite ogräddad i mitten. Låt svalna. Låt stå kallt ett par timmar. Stansa eller skär ut portionsbitar. Det som blir över kan du frysa in.
Lemon curd med brynt smör
50 g smör, brynt
1 äggula (äggvitan sparar du till marängerna)
1 dl strösocker
1 citron, zest och saft
1 tsk majsstärkelse
Låt smöret vara ljummet i en egen kastrull och vispa ihop resterande ingredienser i en egen kastrull. Låt sjuda upp under omrörning tills det tjocknar. Vispa i smöret och låt svalna. Häll upp i spritspåse och förvara i kylen tills servering.
Vit chokladnamelaka
1 dl mjölk
1,5 st gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 min
150 g vit choklad, hackad
2 dl grädde
Koka upp mjölk. Rör ner gelatin. Mixa ner i chokladen. Mixa ner grädden med stavmixer. Plasta och ställ kallt i 4 timmar eller över natten. Häll upp i spritspåse. Spritsa denna på kladdkakan vid servering.
Mandelsmulor
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl, eller samma mängd mald mandel
0.5 dl strösocker eller råsocker
40 g smör, skuret i tärningar
1 liten nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
Blanda mjöl, mandelmjöl (eller mald mandel), socker och salt i en bunke. Nyp ihop med smöret och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.
Maränger
1\täggvitor
0.75 dl\tströsocker
1 krm \tättiksprit, (12 %)
Sätt ugnen på 150°. Blanda äggvita, socker och ättika i en rostfri skål. Sätt skålen i ett varmt vattenbad och värm till 55° under kraftig vispning.
Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp tills marängsmeten är kall.
Lägg smeten i en engångsspritspåse med rund tyll. Spritsa små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Sänk ugnsvärmen till 100° och sätt in plåten mitt i ugnen och grädda 25 minuter eller tills de är torra igenom. Det blir många maränger, men det går bra att förvara i lufttät burk mellan bakplåtspapper.