Rabarber, brynt smör och vit choklad

Rabarber, hallon, brynt smör, vit choklad
4-6 portioner
Rabarber-chantilly
3 dl vispgrädde
75 g strösocker
3 st gelatinblad, blötlagda i kallt vatten i 5 min
150 g rabarberpuré
En nypa rödbetspulver för färgen
Koka upp hälften av grädden och socker. Tillsätt gelatinet, purén och resten av grädden, mixa slätt . Låt stå i kyl över natten.
Vispa upp och lägg upp i spritspåse. Spritsa i silikonformar och släta till ytan med palett. Frys i minst 4 h. Ploppa sen ut de ur formarna och ställ i kyl någon timme innan servering.
Lemon curd
1-2 citroner
1\tägg
1 dl strösocker
45 g smör
Skrubba citronen i varmt vatten.
Riv skalet från citronen och pressa ut saften i en kastrull.
Tillsätt ägg och strösocker. Låt sjuda och rör till en tjock kräm.
Blanda ner smör och rör till en jämn lemon curd. Häll upp på väl rengjord burk, låt svalna och häll upp i spritspåse.
Kaksmulor med brynt smör
75 gram smör
0.5 dl socker (du kan byta ut mot råsocker, muscovadosocker eller farinsocker om du vill stärka kolatonen)
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
1 nypa salt (gärna havssalt eller flingsalt)
1.5 dl vetemjöl
Smält och bryn smöret i en stor kastrull. Låt det bli gyllenbrunt och få en nötig doft. Häll över i en kall bunke. Ställ att svalna i rumstemperatur och ställ sen i kylen en stund tills smöret stelnat.
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
Blanda socker, vaniljsocker, salt och bakpulver.
Rör i och vispa det sedan i smöret någon minut.
Tillsätt vetemjöl lite i taget. Smula ut eller tryck ut degen på plåt med bakplåtspapper eller silikonmatta.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Tiden beror på om du väljer att smula den eller göra flarn som du bryter till mindre bitar. Låt svalna.
Rabarbergelé
1 dl outspädd rabarbersaft
1 tsk färskpressad citronsaft
1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten i 5 min
Koka upp rabarbersaft och citronsaft. Dra av från plattan och vispa ned gelatinbladet. Låt kallna i kyl, mixa och häll upp i pipflaska. Ställ kallt till servering.
Vit chokladpannacotta
0.6 st gelatinblad, blötlagt i kallt vatten i 5 min
2 dl vispgrädde
30 g strösocker
40 g vit choklad, hackad
Koka upp vispgrädde med socker. Tillsätt gelatin och häll det över den vita chokladen. Mixa slät. Häll i silikonformar och frys minst 2 h beroende på storlek.
Rabarberkaka
35 g smör, smält
0.5 tsk kardemummakärnor, mortlas
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 dl rabarber
Sätt ugnen på 200 grader över--och undervärme.
Vispa ägg, socker och vanilj pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det och kardemumma samt smör i smeten. Häll smeten i formen. Strö på rabarbertärningarna (skurna i ca 1 cm stora tärningar). Klä en springform ca 20 cm med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i ca 12-18 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten, den kommer stelna efter gräddning. Låt svalna och ställ i kyl tills servering. Stansa eller skär ut lagom portioner.

Montering
Lägg på portionsbit av kakan, chantillyn, spritsa lemon curd, rabarbergelé, pannacotta och smula/bryt kaksmulor över. Garnera med hallon och valfria ätbara blommor eller citronmeliss, röd oxalis eller vad du föredrar.
