Sommardröm

Sommardröm
4 portioner
Hallonbavaroise
1.25 dl mjölk
0.75 dl strösocker
45 g äggula
1.5 gelatinblad
1.5 dl grädde
0.5 dl hallonsaft, koncentrerad
Börja med att blötlägga gelatin. Blanda ihop mjölk, ägg och socker. Värm upp till 84°C. Tillsätt gelatin och hallon, kyl ner till 37°C. Vispa grädden till softpeak och vänd ner i hallonblandningen. Häll i valfri silikonform. Kyl i minst 1 timme och ställ sen i frysen i 4 h. Ploppa ur formarna, dessa ska glazas när de är frysta.
Rosa mirrorglaze
150 g hackad vit choklad
2.5 tsk gelatinpulver + 2.5 msk kallt vatten
1.25 dl strösocker
0.75 dl vatten
0.5 dl flytande glykos
0.5 dl sötad kondenserad mjölk
valfri färg (jag använde röd karamellfärg)
Lägg chokladen i en bunke.
Rör ut gelatinpulvret med vatten i en skål och ställ åt sidan.
Blanda resterande ingredienser utom färgen i en kastrull. Låt sjuda upp och sjuda tills sockret smält.
Ta av från plattan och rör ned gelatinet. Häll allt över den vita chokladen och droppa i lite färg. Låt stå några minuter och mixa slät. Sila och när den är ca 33 grader varm häll den över dina frysta bavaroiser. Ställ i kylen tills servering. (den glaze som blir över kan du spara i frysen)
Macarons
110 g mandelmjöl
170 g florsocker
3 st äggvitor
2 msk strösocker
Vispa äggvitorna på låg hastighet och sedan öka. Häll ned strösockret i omgångar så det blir en toppig äggvita.
Blanda försiktigt ned den malda mandeln, florsocker och vaniljsocker. Om du vill ha rosa macarons så tillsätter du lite rosa pulverfärg i smeten. Spritsa sedan ut smeten på en bakform stora som 5-kronor.
Låt kakorna vila i ca 45 min för att förhindra sprickor. Grädda kakorna längst ned i ugnen i ca 12 min i 150 grader.
Dra sedan bort bakplåtspappret och låt kakorna svalna och vila i 15 min. Fyll dem sedan med valfri curd (jag fyllde med rabarber- och jordgubbscurd). Du kommer få över macarons, men de går utmärkt att frysa in. De blir godast om man har fryst dem.
Mandelbotten
25 g smör
1 dl Växtbaserad mjölk (tex havredryck, Sojadryck)
0.5 dl Mandelmjöl
1.5 dl Vetemjöl
1 dl Strösocker
1 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
En nypa salt
Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör om och ställ åt sidan. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölkblandningen och rör om till en jämn och klumpfri smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt bred ut smeten. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Låt svalna och stansa ut bottnar som är något större än din bavaroise.
Drömmar
50 g smör, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
0.5 dl matolja (rapsolja)
1 msk vaniljsocker
1 krm hjorthornssalt
1.5 dl vetemjöl
Ugn 150 grader över- och undervärme
Rör ihop smör och socker så det blir smidigt. Rör ned resterande ingredienser och rulla sen till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.
Montering
Lägg en mandelbotten på varje tallrik. Lägg på glazad bavaroise och toppa med Rubychoklad, krossade drömmar, valfria bär och torkade eller färska blommor.

