Mandel, äpple, kola

Mandel, äpple, kola
6-8 portioner

Mandelkaka
175 g\tsmör
100 g mandelmassa
2\tägg
1.5 dl\t mjölk
3 dl\t vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk\tvaniljsocker
1 tsk\tbakpulver

Sätt ugnen på 200° över- och undervärme. Smält smöret. Riv mandelmassan.
Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med mandelmassan. Rör till sist i smöret.
Klä en form ca 20*20 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kallna. Skär sen i portionsbitar.

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång (jag använder Tahitivanilj) 
0,75 dl strösocker
3 äggulor
0,3 dl majsstärkelse
50 g smör, mjukt

Lägg urskrapad vaniljstång med fröna och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta av från plattan.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under vispning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål och plasta mot ytan. Ställ kallt tills servering. Lägg sen upp i spritspåse.

Honungskex
40 g florsocker
25 g smält smör
20 g honung/glukos
20 g mjöl
2 msk flisad eller hackad mandel

Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme. 
Rör ihop alla ingredienser och bred ut tunt på silikonmatta eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills den fått gyllenbrun färg. 
Låt svalna lite och stansa försiktigt ur rundlar. Låt svalna helt. 

Karamelliserat höstäpple
6 äpplen (beror givetvis på storlek) 
1 dl socker (råsocker, strösocker eller ljust farinsocker) 
25 g smör 

Skär äpplen i tärningar eller klyftor. Strö ut sockret i en stekpanna och karamellisera på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Klicka i smöret och rör runt tills det smälter. Lägg i äppelbitar och låt allt få fin färg. Ha gärna lite havssalt över om du vill. Dessa ska serveras ljumna. 

Salt kola 
1 dl dulce de leche 
Havssalt 

Smaka av dulce med havssalt och lägg i spritspåse. 

Servering
Vaniljglass eller kolaglass


Montering
Lägg mandelkaka och äppelbitar i botten på tallrikar. Spritsa vaniljkräm och kola i mellanrummen.
Lägg på honungskexet och skeda upp en portion glass på kexet. Servera!