Vit sparrissoppa med miso

Vit sparrissoppa med miso
4 portioner
400 g vit sparris (eller lika mängd skal och den träiga biten)
1 msk smör
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1-2 kycklingbuljongtärningar
6 dl vatten
1 dl vitt vin
1-2 msk vitvinsvinäger
2-3 msk ljus misopasta
1.5 dl vispgrädde
0.5 dl crème fraiche naturell
Topping
1 msk smör till stekning
Sparristopparna
1 dl Allerum skotsk cheddar, riven
Nymald KHMER kampotpeppar
Skär av toppen på sparrisen och spara de till garnering. Hacka lök och vitlök och låt svettas i smör i en gryta, grovhacka sparris och lägg i grytan. Fräs på lite och häll på vinet. Koka bort 1/4 av vinet och smula ner buljongtärning och häll på vatten, vitvinsvinäger och misopasta. Låt sjuda på medelvärme tills sparrisen är mjuk. Häll på grädde och mixa slät med stavmixer eller blender. Smaka av med salt, miso, vitvinsvinäger och crème fraiche. Låt sjuda medan du gör cheddarkrispet. Smörstek sparristopparna i en stekpanna på medelvärme tills de är mjuka och fin färg runtom.
Lägg riven cheddarost på en plåt med bakplåtspapper, grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i ca 5-10 minuter eller tills det får fin färg och börjar bubbla. Låt svalna på hushållspapper eller i en sil. Bryt i mindre bitar till servering.
Servera soppan och toppa med nymald KHMER kampotpeppar, cheddarkrispet och sparristopparna.

Man kan även servera den till smörstekta pilgrimsmusslor som jag gjorde här. Toppade med lite hackad bacon och olika sorters krasse.
Yeyy har saknat dina matrecept! Don't get me wrong, dina desserter är grymma och sparar typ alla recept haha. Tack för din fina blogg!