Sommartårta

Sommartårta med crème brûlee-interiör, mandelmarängbotten och jordgubbsmousse
10-12 bitar (Silikomart Bolle)
Mandelmarängbotten
1 dl mandelmjöl
1 dl grovhackad karamelliserad mandel
3 äggvitor från medelstora ägg
Ett par droppar citronsaft
0.5 dl strösocker
0.5 dl ljust muscovadosocker
1 msk majsstärkelse
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 20 cm, med ett bakplåtspapper i botten. Vispa äggvitor och citronsaft till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng. Vänd ner mandelmjöl, grovhackad mandel och majsstärkelse i marängen med en slickepott. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15-25 minuter. Låt svalna och ta ur botten ur formen. Plasta väl tills du ska montera den i tårtan.
Crème brûlée-interiör
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl standardmjölk
1 tsk vaniljpasta eller 1-2 krm vaniljpulver
5 äggulor från medelstora ägg
0.75 dl strösocker
Häll grädde, mjölk och vaniljpasta/pulver i en kastrull. Värm upp under omrörning, det ska bara hettas upp. Vispa äggulor och socker i en värmetålig bunke och häll den varma gräddmjölken under vispning i äggvispet. Låt svalna några minuter, smaka av och tillsätt mer vanilj om nödvändigt och häll i en silikonform eller springform 18 cm i diameter. Om du använder springform, täck insidan med plastfolie. Baka av mitt i ugnen i 95 grader i ca 45-60 minuter eller tills den fortfarande är lite dallrig i konsistensen. Frys i 1 h efter tillagning.
Jordgubbskompott
250 g frysta jordgubbar
0.5 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad, blötlagt
100 g frysta eller färska jordgubbar, tärnade
Häll i alla ingredienser (utom 100 g jordgubbar och gelatinblad) i en kastrull och koka upp. Låt koka på svag värme i ca 10 min. Mixa kompotten med en stavmixer så den blir helt slät. Blanda ned urkramat gelatinblad.
Låt svalna och blanda ned de tärnade jordgubbarna. Häll ovanpå den frysta crème brûleen och frys minst 1 h.
Jordgubbsmousse
3 gelatinblad, blötlagda i 5 min i kallt vatten
2 dl jordgubbspuré
2 äggulor från medelstora ägg
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
Vaniljpulver efter smak
Värm jordgubbspurén i en kastrull och ta av från plattan. Rör ned urkramade gelatinblad. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar. Rör ner purén i äggulevispet och vänd ner grädden i det. Vänd ihop försiktigt till en slät mousse och smaka av med vaniljpulver.
Dekorering
1 burk Silikomart röd mirrorglaze
Vit chokladspray
Färska jordgubbar
Giftfria blommor
Citronmeliss eller dekorativa örter

Montering
Häll hälften av moussen i silikonformen, ställ på en skärbräda eller bricka och ställ i frysen 15 minuter. Ta ur brûlee- och jordgubbskompotten ur formen och lägg den med kompotten nedåt i moussen i silikonformen. Häll på ytterligare lite jordgubbsmousse och lägg på marängbotten. Fyll upp med resterande mousse och banka försiktigt brickan mot bänken så moussen fördelas jämnt i hela formen.
Frys minst 4 h och ta tårtan försiktigt ur formen. Värm glazen till 37 grader och häll över hälften av tårtan. Kom ihåg att ha tårtan på tex några glas och med en form under så du kan spara glazen som rinner av. Spraya den andra halvan med vit chokladspray. Garnera med färska jordgubbar, citronmeliss, röd oxalis, giftfria blommor eller vad du önskar. Låt tina 1-2 h i kylen innan servering.




