Yoghurtpannacotta, blodapelsin och vaniljmunk

Yoghurtpannacotta med blodapelsincurd och vaniljfyllda munkar 

4 portioner 

Vaniljkräm 
2 äggulor
½ dl strösocker
1 ½ msk majsstärkelse
½ vaniljstång
1 ¼ dl mjölk
1 msk smör, mjukt

Rör ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg stången och fröna i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.
Koka upp och vispa kraftigt under tiden tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka i ytterligare 2 minuter.
Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält. Plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt. Häll upp i spritspåse med liten slät tyll. 

Munkar fyllda med vaniljkräm 
50 g smör, rumsvarmt 
1.25 dl mjölk, rumsvarm
0.25 pkt jäst (12 g färsk eller 1 tsk torrjäst) 
2 msk strösocker
0.5 krm salt
1 msk kardemummakärnor, mortlas
1 st ägg
vetemjöl (ca 5 dl)
olja (ca 1 liter att fritera i)
Strösocker att rulla de i

Smula jästen i en degbunke, rör i mjölken och rör  tills jästen lösts upp (om du använder torrjäst, så blandar du ned torrjästen i lite mjöl och låter stå 10 min). Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och så mycket mjöl att degen blir fast men smidig. Klicka i smöret och arbeta degen tills den är smidig och blank. Låt den jäsa under bakduk i bunken, på dragfri plats, ca 30 minuter.

Dela degen i lika stora bitar (ca 15 g/styck). Rulla dem och låt jäsa under bakduk i ca 45-60 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader i en gryta. Lägg försiktigt i munkarna några i taget och fritera ca 4 minuter eller tills de fått fin färg runtom. Lägg på hushållspapper och låt svalna.
Fyll vaniljkräm i en sprits med liten tyll och fyll munkarna tills du tycker de känns lagom tunga. (Det kommer inte räcka till allihop, men frys in resterande munkar så har du för ett senare tillfälle eller bara pensla med smält smör och rulla i strösocker.)

Yoghurtpannacotta 
2 dl grädde
3/4 dl socker
1/2 vaniljstång
2 gelatinblad
3 dl grekisk eller turkisk matyoghurt, 8-10%

Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål. Koka upp grädde, socker och vanilj i en kastrull.
Ta av grädden från plattan och låt stå i 5 minuter. Lyft upp gelatinbladen och vispa ut i grädden. Blanda i yoghurten i grädden och ta bort vaniljstången och häll upp smeten i 4 portionsglas. Ställ i kylen i minst 3 h. 

Blodapelsincurd
1 blad gelatin
2 blodapelsiner, finrivet skal
1 citron, finrivet skal
1.5 blodapelsinsaft, pressad
2 ägg
1 dl strösocker 
130 g osaltat smör, kallt och skuret i små kuber

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
Värm citrusskal och -saft, ägg och socker i en kastrull över ett vattenbad till 83 grader eller till den första bubblan. Sila ner i en ren rostfri bunke. Krama vattnet ur gelatinet. Lägg ner i bunken och rör om tills gelatinet har lösts upp.
Passera genom en sil och mixa i smör. Täck med plastfolie och se till att folie ligger direkt mot curdens yta. Låt svalna och stelna i kylen ca 3 h (denna kan med fördel göras upp till en vecka i förväg). 

Mandelsmulor
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl, eller samma mängd mald mandel
0.5 dl strösocker eller råsocker 
40 g smör, skuret i tärningar
1 liten nypa salt 

Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. 
Blanda mjöl, mandelmjöl (eller mald mandel), socker och salt i en bunke. Nyp ihop med smöret och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna. 

Montering: Bred ut eller spritsa curden ovanpå pannacottan. Strössla över mandelsmulor och maräng (valfritt). 
Servera med den vaniljkrämsfyllda munken bredvid. 
Det mesta går att frysa (jag hade munkar, curd och mandelsmulor i frysen. Gjorde endast vaniljkräm och pannacotta idag).