Hallon, citron och mandel


Hallon, citron och mandel 
4-6 portioner 

Hallongräddglass 
187 g frysta hallon 
187 g vispgrädde 
187 g standardmjölk 
125 g strösocker eller råsocker 
60 g äggulor 

Vispa ihop gulor med socker i en större kastrull. Koka upp grädde, mjölk och hallon i en annan kastrull. Slå den varma vätskan över äggulevispet under vispning. Sjud upp till 85 grader under konstant omrörning. Sila av kärnorna och kyl smeten några timmar. Gärna över natten. Kör i glassmaskin till krämig konsistens och frys i minst 2 h innan servering. 

Lemon curd med brynt smör
100 g smör, brynt
2 äggula
2 dl strösocker
1 citron, saften och zest

Vispa ihop äggulor, socker och citronsaft och zest i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills det tjocknar. Häll i smöret under omrörning. Ta av från plattan och smaka av med mer citronzest om det behövs. Låt svalna och lägg i spritspåse med liten tyll. Lägg i kylen i minst 1 h innan servering.


Halloncoulis 
125 g frysta hallon (1/2 ask) 
0.5-1 dl strösocker

Koka upp hallon och mindre mängden socker i en kastrull. Smaka av om det behövs mer socker. Mixa med stavmixer i omgångar, mixa inte sönder alla kärnor då dessa kan ge en tråkigare färg till coulisen. Sila och häll i en pipflaska eller spritspåse. Lägg i kylen tills servering.

 Mandeltuile 
58 g rumsvarmt smör 
58 g florsocker 
34 g vetemjöl
20 g mandelmjöl
46 g äggvita 
1 nypa flingsalt 

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Rör ihop ingredienserna till en slät massa. Bred ut tunt på silikonmatta. Grädda mitt i ugnen i ca 4-10 minuter (alla ugnar är olika, ha därför koll på så det får en fin gyllenbrun färg). Låt svalna och bryt i bitar till servering. Du kommer få över tuiles, de kan frysas eller förvaras som småkakor. 

Mandelkaka
175 g\tsmör
100 g mandelmassa
2\tägg
1.5 dl\t mjölk
3 dl\t vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk\tvaniljsocker
1 tsk\tbakpulver

Sätt ugnen på 200° över- och undervärme. Smält smöret. Riv mandelmassan.
Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med mandelmassan. Rör till sist i smöret.
Klä en form ca 20*20 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kallna. Skär sen i portionsbitar.

Italiensk maräng (gör denna samma dag som servering) 
65 g äggvita (2 st) 
0.25 dl vatten
1.25 dl strösocker

Koka upp vatten och socker till 121 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
Servera på tallriken med desserten och bränn av. Börja med att spritsa denna och bränn av, så inget av det andra smälter. Om du får över maräng, så går den bra att frysa och t.ex ha i mousser.