Wallenbergare, brynt smör, kalvsky


Wallenbergare med potatispuré med brynt smör, kalvsky och rårörda lingon 

4 portioner

Wallenbergare 
400 g kalvfärs
1 tsk salt
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar, nymald

Panering:
2 dl ströbröd 

Blanda allting till färsen och rör till en smidig smet och forma sen till biffar med blöta händer. Vänd dem i ströbröd och stek i smör i medelvarm stekpanna tills de fått fin färg och är genomstekta.

Potatispuré:
800 g mjölig potatis (gärna Marilyn)
50 g smör
1.5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
Vitpeppar
Salt

Skala potatisen. Koka potatisen mjuk och häll av vattnet, ställ tillbaka kastrullen på plattan och ånga av potatisen. Dra åt sidan. 
Bryn smöret i en kastrull och häll i gräddmjölk. Värm några minuter tills det blivit varmt.
Pressa potatisen i potatispress och blanda ned smör- och gräddblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rårörda lingon:
150 g frysta lingon 
0.5 dl strösocker 

Rör ihop lingonen med strösocker och låt det stå tills sockret smält. 

Kalvsky:
1 msk kalvfond koncentrerad
2 dl vatten
50 g smör
Soja eller colloritsoja

Hetta upp kalvfond och vatten i en liten kastrull och smält ned smöret. Smaka av med soja eller bara collorit för färgen.