Glutenfri morotskaka med filmjölkspannacotta

Glutenfri morotskaka 
8 portioner 

2 ägg
1.25 dl rapsolja
3 dl finrivna morötter 
2.25 dl glutenfri mjölmix
2.25 dl strösocker
0.5 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära

Vispa ägg och socker poröst. Blanda ned oljan och morötterna.
Rör ihop de torra ingredienserna och arbeta ner dem i morotssmeten. Häll alltsammans i en form, jag använde en rektangulär med måtten 19 cm*28 cm. Grädda i 175 graders ugnsvärme (över- och undervärme, eller 160 grader varmluft) 60-70 minuter. Låt svalna.
Ta ur formen och dela kakan i två bitar som du staplar ovanpå varandra.

Filmjölkspannacotta med lime och vanilj 
1.5 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten i 5 min 
1 dl grädde
0.5 dl strösocker
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker 
1 dl naturell filmjölk
Zest från 1-2 lime 

Koka upp grädde, socker och vanilj i en kastrull. Dra av från värmen och vispa ned urkramat gelatinblad. Vispa ned filmjölk och zest. Smaka av så det har bra balans med vanilj och lime. Låt svalna och fyll kupolformar av silikon och frys i ett par timmar. Ploppa ur formarna och ha i frysen tills du monterar kakan. 

Blodapelsinsmörkräm
50 g smör, rumsvarmt 
1 dl florsocker (drygt)
1 st äggula
Knappt 1 dl blodapelsincurd (se recept i parentes) eller lemon curd

Vispa smöret vitt och fluffigt. Vispa sen ned lite florsocker i taget tillsammans med resten av ingredienserna. Bred på ena kakan.

(Blodapelsincurd
1 blad gelatin
2 blodapelsiner, finrivet skal
1 citron, finrivet skal
1.5 blodapelsinsaft, pressad
2 ägg
1 dl strösocker 
130 g osaltat smör, kallt och skuret i små kuber

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
Värm citrusskal och -saft, ägg och socker i en kastrull över ett vattenbad till 83 grader eller till den första bubblan. Sila ner i en ren rostfri bunke. Krama vattnet ur gelatinet. Lägg ner i bunken och rör om tills gelatinet har lösts upp.
Passera genom en sil och mixa i smör. Täck med plastfolie och se till att folie ligger direkt mot curdens yta. Låt svalna och stelna i kylen ca 3 h (denna kan med fördel göras upp till en vecka i förväg)

Cream cheese-frosting 
50 g smör, rumsvarmt 
1 dl florsocker 
2 tsk vaniljsocker 
200 g naturell färskost 

Vispa smöret vitt och fluffigt. Vispa ned florsocker lite i taget och resten av ingredienserna. Fördela 3/4 av frostingen  ovanpå blodapelsinsmörkrämen. Lägg på den andra botten och bred resten av frostingen på och lägg på de frysta pannacottakupolerna. Ställ i kyl ett par timmar så den sätter sig. 
Skär i bitar vid servering!