Very berry


Very berry
6-8 portioner

Rabarber- och jordgubbssorbet 
400 g rabarber
150 g färska eller frysta jordgubbar
200 g strösocker
1 krm vaniljpulver
1.5 dl vatten
20 g glykossirap
1-2 msk citronsaft

Skär rabarber i mindre bitar. Lägg rabarber och resterande ingredienser i en kastrull och koka upp och sjud 10 minuter. Låt svalna och mixa slät. Ställ i kylen tills den kallnar. Smaka av och kör i glassmaskin till krämig konsistens. Förvara i frysen tills servering. 

Hallonpannacotta 
3.5 dl vispgrädde 
0.5 dl mjölk 
50 g strösocker 
125 g frysta hallon
2 tsk vaniljsocker 
0.5 tsk citronsaft
2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten i 5 minuter 

Häll grädde, mjölk, socker, vaniljsocker, citronsaft och 125 g hallon i en kastrull. Låt koka upp 2 minuter och dra av från värmen. Mixa och sila. Låt svalna lite och rör ned gelatinet. Låt svalna i rumstemperatur en stund och häll i silikonformar formade som queneller. (Du kommer få några över, men de går utmärkt att förvara i frysen.) Ställ i frysen 2-3 h.

Vispad jordgubbspannacotta till munkar 
75 g jordgubbspuré
1 dl vispgrädde 
1 msk strösocker 
1/2 gelatinblad, blötlagd i kallt vatten i 5 min
Vaniljpulver efter smak 

Sjud upp jordgubbspure, grädde och socker i en kastrull. Dra av från värmen och vispa ner gelatinblad och vaniljpulver. Häll över i en kall bunke och plasta mot ytan. Ställ i kylen att stelna minst 3 h. Vispa upp till önskad konsistens. Förvara i kylen tills munkarna ska fyllas. 

Minimunkar
50 g rumsvarmt smör
1.25 dl rumsvarm mjölk
12 g färsk jäst 
2 msk strösocker
0.5 krm salt
1 msk nymortlade kardemummakärnor
1 medelstort ägg
Ca 5 dl vetemjöl
Olja att fritera i
Strösocker och jordgubbspulver att rulla de i

Smula jästen i en degbunke, rör i mjölken och rör  tills jästen lösts upp. Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och mjöl i omgångar tills degen blir fast men smidig. Klicka i smöret och arbeta degen tills den är smidig och blank. Låt den jäsa under bakduk i bunken, på dragfri plats, ca 30 minuter.

Dela degen i lika stora bitar (ca 15 g/styck). Rulla dem och låt jäsa under bakduk i ca 45-60 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader i en gryta. Lägg försiktigt i munkarna några i taget och fritera ca 4 minuter eller tills de fått fin färg runtom,  Lägg på hushållspapper några minuter och rulla sen i strösocker blandat med jordgubbspulver. 
Fyll vispad jordgubbspannacotta i en sprits med liten tyll och fyll munkarna tills du tycker de känns lagom tunga. (Det kommer inte räcka till allihop, men frys in resterande munkar så har du för ett senare tillfälle eller bara pensla med smält smör och rulla i strösocker.)

Jordgubbsgel 
125 g frysta, tinade jordgubbar 
3 msk vatten 
0.5 dl strösocker 
2 g agar-agar 

Mixa jordgubbar och vatten. Sila ner i en kastrull. Vispa ned socker och agar-agar. Låt sjuda 3 minuter och dra av från plattan. Häll i en bunke och ställ i kylen 1 h. Mixa slät och sila upp på pipflaska. Förvara i kylen tills servering. 

Vanilj- och ingefärssmulor
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver 
1 tsk malen ingefära
50 g kallt, tärnat smör

Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 180 grader över- och undervärme. Nyp ihop alla ingredienserna och smula ut på plåt med silikonmatta eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Vill du förenkla momenten, gör munkarna i förväg (utan att rulla i socker) och frys in de ofyllda. Fritera en snabbis och rulla i socker/jordgubbspulver och fyll de med pannacottan.
Jordgubbsgelen håller i ca 1 vecka i kyl. Jordgubbspannacottan ovispad håller 5 dagar i kylen och vispad 2 dagar. Du kan även fylla munkarna med jordgubbssylt eller vaniljkräm. 
Smulorna kan du göra långt i förväg och frysa in eller förvara i skafferiet i en tätsluten förpackning i 2 veckor. 
Sorbeten håller några månader i frysen i tät förpackning. 
Hallonpannacottan kan du också göra långt i förväg eftersom du fryser den i quenelleform. Ta ur pannacottan ur formarna och lägg i tätsluten förpackning i frysen. Håller några månader.