Choklad och saltkola


Salted caramel mjölkchokladfluff
100 g laktosfri Green Star mjölkchoklad salty caramel
2 dl laktosfri vispgrädde
En nypa flingsalt

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm upp grädden i en kastrull och häll över chokladen. Låt stå någon minut och rör sen slätt med en slickepott eller mixa slät med stavmixer. Rör ner salt och plasta mot ytan. Ställ i kylen i minst 8 h.

Efter 8 h vispar du upp chokladgrädden till den konsistens du önskar. Lägg i spritspåse eller ha kvar i bunken. Förvara i kylen tills servering. 

Saltkola
100 g strösocker
1.5 dl laktosfri vispgrädde, rumstempererad
85 g laktosfritt smör, rumstempererat 
lite flingsalt

Smält sockret till en gyllenbrun karamell i en kastrull på medelvärme. Klicka ned smöret lite i taget och rör samtidigt. Häll i grädden i omgångar och vispa till en slät kräm. Låt sjuda tills den tjocknar, mellan 5-10 minuter beroende på värmen och hur bred kastrull du använder. Häll upp i en skål och ställ i kylen tills den sätter sig. Smaka av med salt.
Häll upp i spritspåse. 

Maränger
2 äggvitor (70 g) 
0.5 krm citronsaft 
1.25 dl strösocker
Kakaopulver och florsocker att sikta över 

Vispa äggvitor och citronsaft till ett stabilt skum. Vispa ner strösocker lite i taget tills det blir en stabil maräng. Spritsa hälften av smeten till små maränger på en plåt med silikonmatta eller bakplåtspapper. Resterande maräng breder du ut tunt på silikonmatta/bakplåtspapper. Det kommer bli många maränger, men dessa kan förvaras i plåtburk i flera månader i skafferiet.  
Grädda marängerna och marängplattan i varmluftsugn i 80 grader i ca 1-1.5 h eller tills de är torra igenom. 
Ta ut och pudra över kakaopulver blandat med florsocker. 

Mördeg med kakao och hasselnötter
50 g laktosfritt smör, kallt
0.25 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0.25 dl hasselnötsmjöl
0.5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Plasta och låt vila i kylen i 15 min. Kavla ut degen på silikonmatta till några mm tjocklek och stansa ut cirklar med stansring, storleken kan du ta vad du än tycker passar. Stansa i mitten av cirkeln så du får som ett o. Ställ kallt i 15 min medan du värmer ugnen till 175 grader över- och undervärme eller 160 grader varmluft. Grädda i 10-12 minuter tills de är färdiggräddade. Låt svalna.

Lövformade tuiles
(Silikomart foresta gn1)
50 g laktosfritt smör, brynt
0.5 vetemjöl 
1 tsk kakao
2 msk florsocker
1-2 äggvitor (ca 40 g)

Ugn 160 grader varmluft. 
Blanda ihop alla ingredienser, utom kakao.
Dela upp smeten i 2 skålar och ha i kakao i den ena. Bred ut smeten på silikonmattan så att du får två olika färger på löven. 
Grädda mitt i ugnen i 6-7 minuter och lossa försiktigt från mattan.