Vit chokladkräm med inkokta glasrabarber och rabarbergel


Vispad vit chokladkräm

125 g grädde
1 tsk glykossirap
75 g vit choklad
Citronzest efter smak
25 g naturell färskost
1/2 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten 5 min

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm upp grädde i en kastrull, lägg i urkramat gelatinblad och glykossirap. Rör slätt och häll över chokladen. Mixa slätt med stavmixer och rör ned färskost och citronzest. Plasta mot ytan och ställ i kyl minst 4 h, men helst över natten. Vispa upp till önskad konsistens och förvara i kyl tills servering. 

Inkokta glasrabarber

300 g späda glasrabarber
1 dl frysta hallon 
3 dl vatten 
100 g strösocker 
1 vaniljstång, delad och urskrapad
15 g citronsaft

Skär rabarbern i stänger eller bitar. Koka upp resterande ingredienser i en kastrull, dra av från värmen och lägg i rabarbern. Lägg på lock och låt stå tills rabarbern mjuknat. Sila och använd 200 g av rabarberlagen till rabarbergel.

Granité 
2 dl av rabarberlag

Smaka upp med socker om det behövs mer sötma. Frys i en låg matlåda i minst 2 h. Skrapa med en gaffel eller riv på rivjärn vid servering. 



Gel

200 g rabarberlag (från koket av rabarber) 
3 g agar
4 g socker

Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, sänk värmen låt småkoka i 4 min. Häll i tex en matlåda klädd med plastfolie. Låt stelna i kyl i någon timme. Mixa slät och lägg i spritspåse. 

Mandelsmulor
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl
0.5 dl strösocker eller råsocker 
40 g smör, skuret i tärningar
1 liten nypa salt 

Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. 
Blanda mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en bunke. Nyp ihop med smöret och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.