Choklad, hallon och mandel



Choklad, hallon, mandel 
8-12 bitar 
Gjord i Silikomart Vinile (1400 ml, 195 mm*50 mm)

Chokladbotten
125 g glutenfri ljus mjölmix
10 g bakpulver 
85 g strösocker
30 g ljust muscovadosocker
40 g kakao
100 g mjölk
100 g starkt kaffe, kallt 
1 ägg (55 g) 

Sikta de torra ingredienserna och rör ihop med resten av ingredienserna till en slät smet. Fodra en 17 cm springform med bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 150 grader över- och undervärme i ca 35-40 minuter. Låt svalna och ta ur formen. Dela i 2 bottnar, men skär bort ytan så den blir helt slät. Den kan du spara till dammsugare eller dekorera med. 

Halloninteriör
200 g hallonpuré
Strösocker efter smak
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Sjud upp hallonpuré i en kastrull och smaka av med socker. Ta av kastrullen från värmen och rör ned gelatinbladen. Låt svalna och lägg sen i en 17 cm springform eller stansring klädd med plastfolie (använd med fördel samma som du hade till botten). Ställ i frysen 2 h.

Chokladsmulor
30 g rumsvarmt smör
30 g glutenfri ljus mjölmix
5 g majsstärkelse
10 g kakao
20 g mandelmjöl
En nypa flingsalt
30 g ljust muscovadosocker 

Nyp ihop alla ingredienser och smula ut på bakplåtspapper/silikonmatta. Grädda mitt i ugnen i 175 grader över- och undervärme i ca 12 minuter. Låt svalna.

Chokladmousse
75 g mörk choklad 
75 g ljus choklad
1 äggula från medelstort ägg 
3 gelatinblad
30 g strösocker
75 g vatten
375 g vispgrädde

Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar. 
Hacka chokladen (både mörk och ljus). Lägg i en bunke och smält över vattenbad eller i micron. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. 
Sjud upp vatten och socker i en kastrull tills sockret löser sig. Ta från värmen och rör ned urkramade gelatinblad. Ta av chokladen från värmen och vispa ner äggulan och socker/vatten-blandningen med gelatin. Rör slätt. Rör i 1 dl av den vispade grädden och vänd sen ned chokladblandningen i den vispade grädden. Vänd ihop till en slät mousse. 

Montering:
Nu ska du montera tårtan och det gör man upp och ner. 
Lägg silikonformen på en skärbräda eller bricka som får plats i frysen. Häll i 1/3 av moussen, banka försiktigt mot bänken så moussen fördelas jämnt och utan luftbubblor. Frys i 1 h. 
Lägg i den frysta halloninteriören i chokladmoussen. Lägg på en av bottnarna och häll på 1/3 av resterande mousse. Banka försiktigt mot bänken så det blir jämnt fördelat.
Fördela chokladsmulorna över moussen och lägg på chokladbotten. Häll på resten av moussen och banka lätt mot bänken. Det är viktigt för att få bort luftbubblor och eventuella ofyllda utrymmen i formen. 
Frys några timmar eller över natten. Ta försiktigt ur formen och spraya eller glaza. Låt tina i kylskåp ca 3-4 h.