Havtorn och choklad


Havtorn och choklad
4 portioner

Sablébotten
75 g smör
140 g vetemjöl
45 g florsocker
15 g kakao
1 äggula 
En nypa flingsalt 

Blanda snabbt ihop allt till en deg. Kavla ut 3 mm tunt mellan bakplåtspapper. Stansa ut rundlar lite större än mousseringarna. Baka av i ugn på 160° varmluft (175 grader under- och övervärme) ca 15 min. Låt svalna. 

Chokladmousse med krisp 
1 st gelatinblad
1.75 dl vispgrädde
0.75 dl mjölk
110 g mörk choklad, hackad (jag använde mig av Lindt Excellence Caramel sea salt) 
0.5 dl chokladkulor (finns i strösselhyllan) 

Blötlägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Lägg chokladen i en bunke. Vispa grädden lätt. Koka upp mjölken, dra från plattan och blanda i gelatinet. Häll det över den hackade chokladen och mixa slätt. När blandningen är ca 40 grader, vänd i vispgrädden och vänd ihop till en jämn smet. Klä mousseringar med konditorfolie/plast och fördela 3/4 av moussen i de. Resten av moussen kan du fördela i silikonformar. Frys i minst 2 h.

Havtornsbavaroise
75 g havtornspuré
2 tsk citronjuice
1 dl strösocker 
1 gelatinblad
1-2 äggula (ca 30 g) 
1 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinet. Blanda äggulorna med en msk av sockret i en bunke. Koka havtornspurén, tillsätt resterande socker och citron. När havtornsblandningen kokar blanda i ägg- och sockerblandningen, sjud under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatin och sila smeten. Kyl bavaroisen till ca 20-25 grader och vänd i lätt vispad grädde. Fyll upp i formarna med chokladmousse. Frys i 2 h till.

Montering:
Glaza eller spraya bakelserna när de är frysta. Lägg på sablébotten och låt tina i kyl ett par timmar innan servering.
Garnera med t. ex maränger och chokladkulor.