Glutenfri rabarbercheesecake


Glutenfri rabarbercheesecake på vit chokladbotten 12-14 bitar 

Rabarber- och jordgubbscurd
150 g rabarber
100 g jordgubbar 
0.5 dl vatten
1.5 msk majsstärkelse 
1 dl strösocker
50 g smör

Skär rabarbern i mindre bitar, lägg i kastrull med jordgubbar och vattnet. Låt sjuda upp och sjuda tills rabarbern mjuknar. Mixa slätt, häll i sockret och vispa ner majsstärkelsen medan den sjuder. Sjud tills den börjar tjockna.
Ta av från plattan och vispa ned smöret i omgångar. Sila och plasta ytan och låt kallna i kyl. Fyll en stansring ca 18 cm i diameter med curd och frys. Gör likadant med små kupoler. 

Botten
150 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
1.75 dl glutenfri mjölmix
50 g grovhackade macadamianötter
50 g grovhackad vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en springform (24 cm eller 20 cm om man vill ha högre) med bakplåtspapper i botten. Smält smöret i en kastrull. Och rör ned resten av ingredienserna när det smält. Ta från plattan och rör ned chokladen. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 15-25 minuter. Den ska vara lite gungig i mitten. Låt svalna helt. Klä sedan kanten med bakplåtspapper, plastfolie eller konditorplast. 

Fyllning
3 gelatinblad, blötlagda 5 min i kallt vatten 
100 g hackad vit choklad
2.5 dl vispgrädde 
1 dl florsocker 
400 g naturell färskost 
2 tsk vaniljsocker 
3 dl rabarberpuré + 0.5 dl till dekorering (puré gör man genom att sjuda slantad rabarber i lite vatten i en kastrull tills den mjuknar. Låt gärna skalet vara kvar så får du fin rosa färg på den. Mixa slät och låt svalna. Jag sötar inte min då jag tycker det är bättre ha den naturell och söta efter behov när man använder den.) 

Vispa 2 dl av grädden tills den bildar mjuka toppar. Ställ i kylen medan du gör resten av fyllningen. 
Vispa ihop färskost med florsocker. Värm upp 0.5 dl grädde i en kastrull. Blanda ned den vita chokladen och rör slätt. Rör ned i färskostblandningen. 
Värm upp 0.5 dl av rabarberpurén och blanda med gelatinbladen. Vänd ned i färskostblandningen tillsammans med resten av purén (spara 0.75 dl för att ringla mönster) och den vispade grädden. 
Häll på hälften av fyllningen på botten, ställ i frysen ca 15 minuter och lägg sen på dina frysta curdkupoler. Häll på resten av smeten, ringla lite rabarberpuré och gör mönster med en kniv och ställ i frysen ca 5 h eller över natten (lättare att få ur den fin ur formen om du fryser den). 

Ta ut den ur formen, låt stå i kylen ca 2-4 h så den tinar och garnera med jordgubbar, curd om du har över och gärna tempererad choklad, maränger, rabarberpulver och syrénblommor.