Banoffe cheesecake med kola och brynt smör


Banoffe Cheesecake med kola och brynt smör 

8 portioner 

Kexbotten:
14 st Digestivekex
100 g Smör, brynt
0.5 dl Hasselnötsmjöl

Kolakräm:
1.25 dl Strösocker
2.5 dl Matgrädde eller vispgrädde
50 g Smör, brynt
1 krm Flingsalt
1 st Citron, Zest och saft

Cheesecakefyllning:
1 dl Florsocker
1 msk Vaniljsocker
200 g Färskost
5 dl Vispgrädde
80 g Mörk choklad

Nötkrokant:
150 g Hasselnötter, rostade och hackade
3 dl Strösocker
25 g Smör

Botten: Mixa kexen till smulor och blanda ned smör och hasselnötsmjöl. Tryck ut i pajform eller form med löstagbar kant och ställ kallt.

Kolakräm: Karamellisera sockret i en kastrull på medelvärme. Rör ned lite av grädden i taget och smöret och låt sjuda ihop till tjockare konsistens (den tjocknar även när den kallnar). Vispa ned salt och citron och smaka av. Låt kallna i rumstemperatur.
Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till lättvispad konsistens. Rör runt i färskosten så det inte finns några klumpar. Blanda sen i lite av gräddblandningen i taget i färskosten.
Ta undan hälften och rör ned smält mörk choklad i den.

Nötkrokant: Smält strösockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Rör inte men håll koll så sockret inte bränner vid. Skrapa ned socker som hamnat på kastrullens kanter. Ta bort från plattan och tillsätt smör. Rör tills smöret har smält. Rör i den hackade mandeln/nötterna och blanda snabbt runt. Det är en kletig massa. Tippa ut på ett bakplåtspapper, lägg ett ark bakplåtspapper till över och kavla ut tunt. Ju tunnare desto lättare att bryta upp sedan! Använd gärna utstickare för att få former. Låt svalna.

Montering: bred ut kolakräm på botten och spritsa eller bred de båda cheesecakefyllningarna på kolakrämen. Toppa med skivad banan och krokant.