Choklad och körsbär


Choklad och körsbär 
6 portioner 

Inkokta körsbär
250 g körsbär, frysta
0,5 vaniljstång
1 dl strösocker
3 dl portvin, rött
0.5 krm kardemumma, hel
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Hetta upp sockret tills det blir gyllene. Tillsätt portvin, vaniljstång, vaniljfrön och kardemumma. Koka ihop tills hälften återstår. Sila lagen över körsbären. 

Maltsmulor
2 dl vetemjöl
1 dl råsocker
75 g smör
0.5 krm salt 
2 tsk brödsirap
Nyp ihop alla ingredienser i en bunke och fördela på en plåt med bakplåtspapper. Baka av mitt i ugnen i 200 grader (eller 170 grader varmluft) i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Körsbärsgelé 
1 st gelatinblad
150 g frysta körsbär, tinade
1 dl vatten
0.75 dl socker
saften från 1/2 citron
1 vaniljstång, delad och urskrapad
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 30 minuter. Koka upp körsbär, vatten, socker, saft från citronen och vaniljstången tills allt socker är upplöst och ta kastrullen från värmen. Mixa slät så gott det går. 
Låt körsbärslagen stå och dra några minuter. Häll lagen genom en sil. Krama ur vattnet ur gelatinet, lägg genast i saften och rör försiktigt tills gelatinet har smält.
Häll upp i en ren bunke eller en pipflaska och låt stå i kylen någon timme eller tills den stelnat. Går med fördel att göra dagarna innan servering. 

Mjölkchokladmousse
2 st Gelatinblad, blötlagda 5 min
5 dl Vispgrädde
2.5 dl Mjölk
215 g Mjölkchoklad, hackad
100 g Mörk choklad, hackad
Blötlägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Koka mjölken och blanda i gelatinet. Häll det över den hackade chokladen och mixa slätt. När blandningen är ca 40 grader, vänd i vispgrädden och blanda. Fyll upp i silikonformar till ca hälften och lägg försiktigt i körsbärsgelé och tryck ned den lite. Fyll upp med mousse så formen blir fylld och frys. När de fryst helt igenom (ca 3-4 h beroende på storlek), ta ut dem ur formarna och lägg på galler eller baknät med en form under så du kan spara glazen som blir över. 

Chokladglaze
2 gelatinblad
110 gr socker
65 gr vatten
75 gr mörk choklad 
15 gr siktad kakao
30 gr grädde
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp socker och vatten till 104 grader, ta bort från värmen. Lägg i den mörka chokladen och rör slätt. Lägg till kakaon och blanda. Häll sist i grädden och blanda. När blandningen når 60 grader, lägg i gelatinet och blanda. Sila glazen i en kanna, kör med stavmixern i ca 30 sekunder och sila igen. Vänta tills glazen når ca 30-32 grader innan den hälls över moussen. Ställ i kyl tills servering. 

Körsbärsskum
2 dl grädde
2 dl körsbärssaft
0,5 dl socker
2 st gelatinblad
Lägg gelatinet i kallt vatten i några minuter.
Koka upp lite av grädden, lägg i socker och gelatin. Rör i saften och den resterande grädden. Låt svalna.
Häll sedan ner i sifon 0.5 L men fyll inte mer än till hälften. Skruva i patronen, så att det pyser till och skaka. Montera denna sist på desserten.

Den fina tallriken heter Fortuna och finns att köpa hos Kök Etcetera