Kolapaj med valnötter


Kolapaj med valnötter 
10 bitar

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk socker
125 g smör, kallt
1 ägg, vispat
1 1/2 msk vatten

Fyllning
4 uppvispade ägg
2 dl mörk sirap (jag använder brödsirap) 
1 dl farinsocker
2 msk smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Nöttopping
3/4 dl farinsocker
4 msk smör
3 msk honung 
3-4 dl valnötter, kan bytas ut mot hasselnötter, pekannötter eller mandel
1 nypa flingsalt 

Börja med pajdegen. Nyp ihop smöret med mjölet och blanda sedan ned resten av ingredienserna. Arbeta inte degen för länge för då kan degen dra ihop sig under gräddningen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten ca 20 cm (jag använder denna: Masterclass pajform 20cm) och ställ i kylen ca 30 minuter. Nagga botten med en gaffel och lägg bakplåtspapper på degen och fyll med torkade bönor eller ärtor. Grädda mitt i ugnen i 175 grader över- och undervärme i 10 minuter och ta sedan bort bönorna och papperet. Grädda ytterligare ca 5 minuter.

Fyllning
Vispa ihop ingredienserna och häll i det förgräddade pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter tills fyllningen stannat.

Nöttopping
Blanda alla ingredienserna utom nötterna i en kastrull. Låt sjuda ihop några minuter och rör sedan ned nötterna och saltet. Klicka ut nötsmeten på fyllningen och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter tills ytan fått fin färg.

Låt svalna, gärna över natten i kylen så blir det finare bitar. Ät med glass eller smaksatt grädde. En whiskeykolasås är också gott till.