Koreansk kyckling i ångat bröd

Koreansk krispig kyckling 4 port
600 gram kycklinglårfile 3X2 cm bitar
Marinad
2 tsk ljus soja
1/2 msk risvinäger
1/2 tsk riven vitlök
1/2 tsk riven ingefära
Sås
1 1/2 msk ljus soja
4 msk mirin eller 2 msk sött vin och 2 msk vatten
3 msk risvinäger
2 msk gochujang eller ketchup för mild smak.
4 msk honung
3 msk muscovadosocker eller farinsocker
2 tsk riven vitlök
2 tsk riven ingefära
1 msk rostade vita sesamfrön
Till fritering
1 dl majsstärkelse
Rapsolja
Blanda allt till marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera i helst ett dygn eller några timmar i kylen.
Koka upp ingredienserna (utom sesamfrön) till såsen i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar.
Ta upp kycklingen ur marinaden och blanda med majsstärkelsen. Fritera i 180 grader varm olja. Fritera kycklingen i omgångar så oljan inte svalnar.
Blanda sedan den friterade kycklingen med den varma klibbiga såsen och strö på sesamfrön. Servera i baobröd med picklad rödkål och sallad.
(recept från Jennie Wallden).
Bun (bao, ångat bröd)
2 tsk torrjäst
2 dl kokosmjölk, fingervarm
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
0,5 tsk salt
3 krm bakpulver
3 krm bikarbonat
2 msk neutral matolja
2 msk sesamolja, till pensling
I en degblandare, blanda jäst och mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.
Lägg upp degen på arbetsbänken och dela i 24 jämnstora bitar. Låt jäsa i 30 minuter under ren köksduk.
Kavla ut varje bit deg till en 10 cm oval platta. Pensla tunt med sesamolja och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne.
Om du använder ångugn: Lägg bakplåtspapper på en plåt och sprid ut samtliga degbitar på bakplåtspapperet. Om du använder bambukorg: Klipp ut 24 10x10 cm bitar av bakplåtspapper. Lägg en degbit på en bit bakplåtspapper och gör sedan likadant med samtliga degbitar.
Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter antingen ångugn eller bambukorg. Bröden går bra att frysa, ånga dem någon minut så känns de nybakade igen.