Vanilj, blåbär, mascarpone


Blåbärskaka med brynt smör och mascarponemousse

10 bitar

Kaka
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
2 dl blåbär (frysta eller färska) 

Bryn 100 g smör i en kastrull. Låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned i smeten tillsammans med det brynta smöret och blåbären. Häll smeten i en springform 20 cm med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-25 minuter. Låt svalna. Ta ur kakan ur formen. 

Mascarponemousse 
1.5 dl vispgrädde 
1.5 dl mascarpone
1 msk florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
Zest från 1 apelsin, lime eller citron 

Häll grädde och mascarpone i en bunke. Vispa krämigt. Det tar en liten stund, men det kommer tjockna. Vänd sedan ned resten av ingredienserna och smaka av om det behövs mer sötma eller syra.