Lammrostbiff, chèvrekräm, grillad knipplök och morötter, glödbakad potatis


Grillad och rubbad lammrostbiff, grillade knippmorötter och knipplök, chèvrekräm och rostad vitlökssky 
4 portioner 

Glödbakad potatis 
1 kg färskpotatis 
2 dl grovsalt 
50 g smör 
4 vitlöksklyftor 
Nymald svartpeppar 

Lägg ut dubbelt ark med aluminiumfolie. Lägg sen på ett ark med bakplåtspapper. Bottna med grovsalt, lägg på färskpotatis, smör, krossad vitlök och lite svartpeppar. Vik ihop. 
Grilla i glödbädd under lock i ca 40-60 minuter beroende på storlek på potätera (lägg kol eller briketter i en ring, lägg foliepaketet i mitten). Jag mosar mina lätt med gaffel efteråt och lägger på kryddsmör. 


Chèvrekräm 
2 dl naturell crème fraiche 
100-150 g getost
Flytande honung 
Salt 
Svartpeppar 

Mixa crème fraiche och getost slätt. Smaka av med honung, salt och svartpeppar. 

Lammrostbiff 
500 g lammrostbiff 
2 msk olivolja 
Zigges bbq lammrub 

Klappa in köttet med rub och olivolja. Grilla runtom tills innertemperaturen är ca 55 grader, låt sen vila inslaget i bakplåtspapper i ca 10 minuter innan det skärs upp och serveras. 


Grillad knipplök och morötter 
8 st späda knippmorötter 
8 tunna knipplökar 
Olivolja eller rapsolja med ramslök 

Pensla oljan på grönsakerna och grilla på indirekt värme tills de är mjuka. Sen grilla över högre värme för att få sotad yta. 


Rostad vitlökssky (recept från Ica) 
5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 msk smör
5 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 1/2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
2 dl rödvin 
majsstärkelse till redning
salt
malen svartpeppar

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg vitlöksklyftorna (med skalet på) på en plåt i ugnen Rosta i mitten av ugnen tills de är gyllene, 10–15 minuter.
Skala och skär schalottenlöken i bitar.
Bryn schalottenlöken i smör i en kastrull tills den får lite färg. Tillsätt svartpeppar, timjan och lagerblad, bryn ytterligare någon minut.
Tillsätt kalvfond, vatten och rödvin. Koka upp och låt sjuda på låg värme ca 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och sätt på ett lock. Låt stå minst 1 timme.
Sila skyn och häll tillbaka i kastrullen. Koka ca 10 minuter, tills 3/4 återstår.
Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Tillsätt de rostade vitlöksklyftorna.
Mixa slätt med stavmixer och sila sedan skyn genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.