Rabarber, jordgubbar och citron

Rabarber, jordgubbar och citron
4 portioner 

Rabarber-chantilly
3 dl vispgrädde
75 g strösocker
3 st gelatinblad, blötlagda i kallt vatten i 5 min 
150 g rabarberpuré 
En nypa rödbetspulver för färgen 

Koka upp hälften av grädden och socker. Tillsätt gelatinet, purén och resten av grädden, mixa slätt . Låt stå i kyl över natten.
Vispa upp och lägg i spritspåse med valfri tyll (jag använde slät). 

Rabarber och jordgubbskompott
200 g rabarber
100 g jordgubbar 
1-2 tsk vaniljsocker 
2 msk vatten
½ dl råsocker
Saft och zest från 1 citron

Skölj rabarbern och skär i mindre bitar.
Koka rabarber, jordgubbar, vaniljsocker, vatten och socker i ca 10 minuter. Smaka av med citronsaft och zest och låt svalna i kylen.

Kolacrumbles med ingefära 
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Värm ugnen till 175 grader under- och övervärme.
Vispa ihop smör, socker och sirap.
Lägg i resten av ingredienserna. Rör ihop till en deg.
Smula ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.

Till servering
8 st fina färska jordgubbar
Maränger (jag körde bärmaräng samt vanliga och krossade och strödde över)
Rabarberpulver (görs enkelt genom att torka rabarber sen mixa i en elektrisk kryddkvarn)

Montering
Fördela kompotten på 4 tallrikar. Spritsa ut chantillyn på eller bredvid kompotten, pudra över lite rabarberpulver på om du vill. Lägg kolacrumbles runtom och lägg på delade jordgubbar och krossade maränger.