Brownie, hasselnötter, brynt smör

Hasselnötsbrownie med dinkel, kola och fyllig ganache
4-6 portioner
Brownie
0.5 dl kakao
50 g smör, smält eller bregott brynt smör
1 dl strösocker
0.5 dl dinkelmjöl
0.5 dl hasselnötsmjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 g choklad, hackad
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
Blanda smöret och sockret. Rör ner de torra ingredienserna och därefter ägg. Blanda till en klumpfri smet.
Klä en form 10x15cm med bakplåtspapper (jag använde en glasform som är en matlåda).
Grädda i 20-25 minuter, den ska vara kladdig när den är klar.
Låt svalna. Låt gärna sätta sig i kylen några timmar eller under natten. Skär i 4-6 lika stora bitar.
Chokladganache
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, minst 55% kakao, hackad
1 tsk smör
1 nypa salt
Lägg chokladen i en bunke. Värm upp grädden i en kastrull och häll sedan grädden över chokladen. Rör slät och mixa ned smöret och saltet. Plasta mot ytan och ställ i rumstemperatur tills den stelnat och blivit krämig, ca 2 h eller i kyl ca 30-45 minuter. Lägg upp i spritspåse.
Kolasmörkräm
50 g brynt smör, svalnat och stelnat
50 g bregott brynt smör eller 50 g rumsvarmt smör
1 dl dulce de leche/karamelliserad mjölk
Vispa smöret mjukt och fluffigt. Vispa ned dulce de leche. Lägg upp i spritspåse och ha i rumstemperatur tills du ska montera desserten.
Hasselnötscrumble
50 g hasselnötter, grovhackade
30 g smör
0.5 dl strösocker
0.5 dl vetemjöl
1 krm salt
Sätt ugnen på 170 grader över- och undervärme eller 160 grader varmluft.
Nyp ihop alla ingredienserna och smula ut på plåt med bakplåtspapper eller silpatmatta. Låt svalna.
Garnering och tillbehör
Flingsalt
Hasselnötsglass
2 msk dulce de leche
Montering
Lägg en bit brownie på varje tallrik. Spritsa ganache och kolasmörkräm på varje brownie. Gör en liten fördjupning i smörkrämen och lägg i lite dulce de leche. Toppa med lite flingsalt på ganache. Lägg ut hasselnötscrumble bredvid och lägg en kula glass på den. Servera!
