Dinkelpaj med Västerbottensost och sparris


Dinkelpaj med karamelliserad lök, sparris, Västerbottensost och toppad med skinkcrisp, råhyvlad sparris och ruccola. 

4-6 portioner
Pajdeg
3 dl dinkelmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Blanda ihop degen snabbt och tryck ut i pajform (ca 20-23 cm beroende på hur hög paj du vill ha. Jag använde 20 cm.). Nagga och ställ i kylen ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Fyllning
1 stor gul lök
1 msk smör
Salt
Svartpeppar
5 sparrisar (går givetvis ha mer om man vill)
1 dl riven Västerbottensost

Skiva löken. Stek på låg värme i en stekpanna tills den börjar vätska sig och få färg. Lägg i smöret och låt bli gyllenbrunt. Salta lätt. 

Blanchera sparrisarna i 2-3 minuter i kokande vatten. Spola med kallt vatten när de kokat klart.

Bottna med hälften av osten i det förgräddade pajskalet. Fördela löken över och sen resterande ost.

Äggstanning
2 dl naturell crème fraiche 
1 dl vispgrädde 
3 ägg 
Salt 
Svartpeppar 

Vispa ihop till en slät smet och häll över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader varmluft i 30-40 minuter. Låt stå och stanna en stund innan servering. 

Topping
Riven Västerbottensost
Råhyvlad sparris
Ruccola
Olivolja eller en smaksatt rapsolja (jag använder en med smaksättning av ramslök) 
Flingsalt 
Lufttorkad skinka 

Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Lägg på lufttorkad skinka och ställ in i ugnen i 200 grader varmluft i ca 5-10 minuter tills de blivit krispiga. Låt svalna och smula till mindre bitar. 
Blanda ihop allt utom skinkcrispet och toppa pajen med detta vid servering.