Sommardröm med rabarber, ruby och vanilj

Sommardröm med rabarber, ruby och vanilj
4 portioner
(alternativt så kan du köpa maränger, drömmar och jordgubbssås om du vill spara tid. Jag gillar att göra det mesta från grunden, men om tiden kniper så är det bra alternativ)
Vaniljdrömmar
50 g smör, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
0.5 dl matolja (rapsolja)
1 msk vaniljsocker
1 krm hjorthornssalt
1.5 dl vetemjöl
Ugn 150 grader över- och undervärme
Rör ihop smör och socker så det blir smidigt. Rör ned resterande ingredienser och rulla sen till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.
Rabarber sous vide
2 rabarberstjälkar, delade till 15 cm bitar
0.5 dl koncentrerad jordgubbssaft
2 msk strösocker eller råsocker
1 vaniljstång (delad och urskrapad) eller 2 tsk vaniljsocker
Sätt cirkulatorn på 60 grader. Lägg rabarber, saft, socker och vanilj i Stasherbag/värmetålig påse/vacpåse. Vidda i ca 45-60 minuter. Tiden beror på tjockleken. Ta upp och låt ligga kvar i påsen, lägg i kylen tills servering.
Rubypannacotta
2,5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
100 gram Rubychoklad
1,5 gelatinblad
(ev röd pastafärg, karamellfärg eller pulver. Jag använder rödbetspulver)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde, socker och vaniljsocker. Vänd i den finhackade chokladen och rör så att den smälter. Ha i de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta i grädd- och chokladblandningen. Rör ned färg om du vill ha starkare rosa. Jag använder mig av rödbetspulver. Låt svalna till rumstemperatur och häll i valfria silikonformar (jag använde quenelle-formade och halvklot. Halvkloten monterade jag 2 och 2 och sprayade med ätbar chokladspray).
Ställ i kyl tills de stelnar och sen in i frysen ett par timmar så du kan ploppa ur de. Låt sen tina innan servering.
Jordgubbspärlor (recept från Allt om mat)
5 dlrapsolja
4 tskgelatinpulver
4 mskvatten
1 dlkoncentrerad jordgubbssaft
Häll oljan i ett högt glas och ställ in i frysen. Låt stå ca 5 timmar så att den blir riktigt kall.
Blanda gelatinpulver och vatten i en skål. Låt stå och svälla 2–3 min. Värm saften och häll den över gelatinblandningen. Rör om tills gelatinet lösts upp. Ta fram glaset med oljan ur frysen, ställ i en skål fylld med is och lite vatten.
Fyll en pipett eller en sprutflaska med saftblandningen och tryck ut små droppar ner i oljan. De kommer att formas till små pärlor och sakta sjunka till bottnen. Lyft upp pärlorna med jämna mellanrum och skölj av dem i en sil under kallt vatten. Lägg åt sidan. Man måste jobba relativt snabbt så att inte saften börjar stelna innan man har hunnit göra klart alla pärlor.
Pistagedaquoise
50 g strösocker
63 g äggvita (ca 2 st)
15 g mjöl
45 g pistagenötter (utan skal)
25 g florsocker
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Vispa äggvita och strösocker till en maräng.
Skala och mixa pistagenötterna till ett grovt pulver. Blanda därefter pistagepulver med mjöl och florsocker. Sikta och vänd ner den mixade blandningen i marängen med en gummiskrapa.
Spritsa upp bottnarna med slät tyll till rundlar eller stansa ut efter de är gräddade.
Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna.
Jordgubbs- och rabarbergelé
100 g jordgubbar
50 g rabarber
2-3 msk strösocker
2 gelatinblad, blötlagda 5 min i kallt vatten
Koka upp jordgubbar, rabarber och socker på medelvärme i en kastrull tills rabarbern mjuknat. Mixa slät, värm upp och rör ned gelatinbladen & sila.
Låt svalna något & häll i valfria silikonformar av mindre storlek. Låt stelna i kyl ca 2 h.
Bärmaränger (valfritt att göra, det finns fina maränger att köpa)
80 g bärjuice
160 g strösocker
8 g äggvitepulver (äggvitepulver kan innehålla spår av gluten, så om ni är väldigt känsliga för det så gör en vanlig maräng med äggvitor istället)
Sätt ugnen på 50 grader varmluft.
Vispa ihop äggvitepulver med strösocker och ha i lite bärjuice i början. Vispa slätt och ha sen i resterande juice. Vispa upp till en fluffig maräng. Lägg i spritspåse och spritsa ut ca 3/4 av smeten till toppiga maränger.
Gör resten av marängen till ett tunt marängflarn på egen plåt. Du kommer få maränger över, men det går att spara i en tät burk i skafferiet.
Montering
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg pannacotta på 4 tallrikar. Smula drömmarna grovt eller använd de som de är och lägg det bredvid pannacottan. Lägg på klotet med pannacotta på smulorna. Lägg pistagedaquoise på pannacotta du la först på tallriken. Gärna lite snett över så man ser pannacottan.
Lägg lite jordgubbspärlor och viddade rabarber bredvid, gelén och lägg på några maränger. Jag har garnerat med torkade blommor.


