Hallon, smörkola och kokos


Hallon, smörkola och kokos
4 portioner

Hallonbavaroise
1.25 dl mjölk
0.75 dl strösocker
45 g äggula
1.5 gelatinblad
1.5 dl grädde
0.5 dl hallonsaft (detta gör du genom att koka upp 250 g frysta hallon med 0.5 dl strösocker och lite vatten. Sila och använd 0.5 dl av vätskan. Spara resten till hallonkompott och det som är kvar i silen blandar du upp med saften.) 

Börja med att blötlägga gelatin. Blanda ihop mjölk, ägg och socker. Värm upp till 84°C. Tillsätt gelatin och hallon, kyl ner till 37°C. Vispa grädden till softpeak och vänd ner i hallonblandningen. Häll i valfri silikonform. Kyl i minst 1 timme och ställ sen i frysen i 4 h. Ploppa ur formarna. De tinar på ca 20 min i rumstemperatur (beroende på storlek). 


Hallonkompott
Det sparade från bavaroisen.

Kokosbotten
25 gram smör
45 gram farinsocker
100 gram kokosflingor, rostade 
1 st ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i kastrull. Blanda resten av ingredienserna i en bunke. Häll ned smöret och rör till en slät smet. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten tunt och jämnt. Baka av mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna och stansa eller skär sedan ut till bottnar som passar bavaroisen (det är även fint att göra dem lite större och garnera på botten runtom bavaroisen). 


Smörkolasås
1.5 dl socker (strösocker eller råsocker) 
3 msk smör
0.75 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
flingsalt

Karamellisera sockret i en kastrull på medelvärme. Rör försiktigt ned smöret och låt det smälta. 
Häll i vispgrädden lite i taget och låt sjuda ihop på låg värme i ca 5 minuter. Smaka av med vaniljsocker och flingsalt. Låt svalna och ställ fram en timme i rumstemperatur innan servering.

Macarons
110 g mandelmjöl
170 g florsocker
3 st äggvitor
2 msk strösocker

Vispa äggvitorna på låg hastighet och sedan öka. Häll ned strösockret i omgångar så det blir en toppig äggvita. 
Blanda försiktigt ned den malda mandeln, florsocker och vaniljsocker. Om du vill ha rosa macarons så tillsätter du lite rosa pulverfärg i smeten. Spritsa sedan ut smeten på en bakform stora som 5-kronor.
Låt kakorna vila i ca 45 min för att förhindra sprickor. Grädda kakorna längst ned i ugnen i ca 12 min i 150 grader. 
Dra sedan bort bakplåtspappret och låt kakorna svalna och vila i 15 min.  Fyll dem sedan med vispad Dulceypannacotta och hallonkompott. Du kommer få över macarons, men de går utmärkt att frysa in. De blir godast om man har fryst dem. 

Vispad Dulceypannacotta 
1/2 gelatinblad, Blötlägg i kallt vatten 5 minuter 
50 g Dulcey-choklad eller Blondchoklad 
1.5 dl vispgrädde 

Finhacka chokladen. Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp på medelvärme. Rör ned chokladen och rör slät. Ta av från värmen och blanda ned gelatinet. Låt svalna och häll upp i en bunke. Plasta ytan och ställ i kyl över natten. Vispa upp den och lägg i spritspåse. 


Montering: jag har sprayat min bavaroise med vit chokladspray, finns att köpa på nätet. Lägg lite smörkolasås på kokosbotten och placera sen bavaroisen på den och lägg på tallrikar, garnera med ätbart rosa dust eller frystorkade hallon.
Ta en sked med smörkolasås och lägg på tallriken och gör likadant med halloncoulisen. 
Man kan göra eget hallonpulver genom att mixa frystorkade hallon. Maränger kan man krossa fint och garnera med också. 



#1 - - Gustaf :

Låter du bavaroisen tina i formarna, eller ploppar du ut dom och låter dom tina på tallrik?

Och ang hallonsaften, du skriver "detta gör du genom att koka upp 250 g frysta hallon med 0.5 dl strösocker och lite vatten". Jag bara undrar på ett ungefär hur mycket "lite" vatten är? :)

Tack för en fantastiskt blogg!

Mvh noob

Svar: Ploppa ut dem när de är frysta 😊👍. Då är det enklare att få ut dem hela. Sen tinar de på ca 15 - 20 minuter i rumstemperatur.
Det är så olika hur mycket vätska hallon släpper, men jag tog ett par msk 😊

Tack vad roligt att höra!
nattismat