Mandelkaka med smörkräm och daim

 

Mandelkaka med smörkräm och daim
6 portioner

Mandelbotten:
150 g Mandelmjöl
5 st Äggvitor
2 dl Strösocker

Smörkräm:
5 st Äggulor
1 dl Strösocker
1 dl Vispgrädde
175 g Smör

Topping :
1 st Dubbel-daim
0.5 dl Mandelspån
Färska bär

Bottnar: Bottnarna: Rita 2 rundlar på ett bakplåtspapper, cirka 21 centimeter i diameter. Smörj rundlarna. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandel och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i blandningen. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas försiktigt. Låt dem kallna på galler.


Smörkräm: Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna och ställ kallt. När krämen förvaras i kylen stelnar den ytterligare. Ta fram krämen i god tid innan tårtan ska läggas ihop.


Montering: Lägg ihop tårtan i god tid så att den får safta till sig. Bred hälften av krämen som fyllning och resten ovanpå. Strö över rostade mandelspån och hackad daim. Tårtan går också bra att frysa med fyllning.