Älg, potatiskroketter och rödvinssky


Älgryggbiff, potatiskroketter med tryffel och stuvad vitkål
4 portioner

Älgryggbiff
800 g älgryggbiff
Smör
Timjan
Svartpeppar

Klappa in kryddorna på köttet och lägg i vacpåse eller Stasherbag. Sous vida i 55 grader i ca 2 h (riktlinje 1 h per 2.5 cm tjocklek). Inför servering så steker du köttet i het panna med smör och har vitlök och timjan som får fräsa med. Låt köttet vila några minuter innan du skär upp det. (om du inte har tillgång till sous vide, så kan du köra köttet i ugn på ca 125 graders värme tills den uppnått 53 grader innertemperatur. Låt vila 10 minuter inlindad i bakplåtspapper innan du skär upp det.) 

Potatiskroketter med svart tryffelolja
500 g potatis, kokt och skalad
ca 1 liter neutral olja till fritering
2 äggulor
1 dl finriven ost
Svart tryffelolja 
2 ägg, hela
2 msk smör
1 dl vetemjöl
2-3 dlströbröd (gärna panko) 

Förbered kroketterna genom att pressa den kokta potatisen genom en potatispress och rör i smör, äggulor och riven ost. Smaka av med salt och peppar och tryffelolja.
Rulla moset till köttbullestora bollar som dubbelpaneras, först i mjöl därefter i ägg och slutligen i ströbröd till exempel Panko.
Lägg kroketterna att vila på ett bakplåtspapper tills det är dags för fritering.
Välj en kastrull för friteringen med höga kanter eller använd en fritös.
Värm oljan så het att en liten brödbit blir gyllenbrun inom 30 sekunder.
Lägg i kroketterna några åt gången och fritera dem nästan färdiga. Ta upp dem och lägg dem åt sidan i ett durkslag medan du gör alla klara. Fritera sen varma innan servering. 

Rödvinssky 
1 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor, skivade 
1 tsk torkad timjan 
1 tsk torkad rosmarin 
1-2 tsk enbär
2 msk smör (+ 50 g)
2 tsk tomatpuré 
3 dl rött vin (fruktigt)
1 dl vatten 
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
Majsstärkelse för redning 
salt och peppar

Smält den mindre mängden smör i en kastrull. Lägg i lök och kryddor och låt svettas på medelvärme tills de blir mjuka. Rör ned tomatpurén och tillsätt resterande ingredienser förutom den större mängden smör och majsstärkelse. Låt sjuda tills det reducerats. Smaka av då och då. Sila såsen och red den med majsstärkelse och blanka av med smöret. 

Gräddstuvad vitkål 
0,5 vitkålshuvud
1 st gul lök, finhackad
1 msk smör
2 dl grädde (40%)
salt och nymald svartpeppar

Börja med att strimla vitkålen fint. Hacka löken fint och mjukstek löken utan att den tar färg i en stekpanna med högre kanter. Tillsätt grädde. Nu är det bara att blanda i vitkålen och röra om och låta koka i cirka 5 minuter, smaka av med salt och peppar. 

Glaserad steklök 
8 steklökar
2 msk smör
1 krm\tsalt
1 krm\tsvartpeppar, nymald
1 tsk\t honung eller sirap

Skala steklöken. Förväll löken i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg löken på ett hushållspapper. Stek steklöken i smöret och ringla över honungen/sirapen mot slutet. Salta och peppra.