Grön sparrissoppa


Grön sparrissoppa med brödsticks
4 portioner

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
400 g grön sparris (spara knopparna till garnering) 
Smör
1 dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
1-2 tsk vitvinsvinäger 

Garnering
Sparrisknoppar (som du sparat från soppan) 
Smör

Hacka schalottenlök och vitlök fint. Fräs på i lite smör i en gryta tills det blir mjukt. Skär sparrisen i mindre bitar (behåll änden, den behövs inte skäras bort). Lägg i kastrullen med löken och häll på vitt vin. Låt koka upp och sänk värmen. Häll i resten av ingredienserna och sjud tills sparrisen är mjuk. Mixa slät och smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar.

Garnering
Fräs på sparrisknopparna i smör i stekpanna. Salta lätt. Servera i soppan. Servera gärna med smörstekt rostbröd.