Jordgubb, vanilj och vit choklad


Jordgubbar, vanilj och vit choklad
4-6 portioner 

Crème brûlee 
2 äggulor (40 g)
1.5 dl vispgrädde
0.25 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker eller 1 urskrapad vaniljstång 
En nypa salt

Sätt cirkulatorn på 80 grader. 
Blanda ihop äggulor, vaniljsocker/vaniljstång, salt och socker. Blanda ner grädden.
Häll smeten genom en sil försiktigt, så försvinner alla bubblor, upprepa en gång till.
Häll upp i Stasherbag eller mason jars. Lägg försiktigt ned i badet och vidda i 1 h. Låt svalna, häll upp smeten i en form och ställ i kylen några timmar, helst över natten så sätter den sig ordentligt. Lägg i spritspåse med liten tyll och fyll munkarna. 

Minidonuts fyllda med crème brûlee
50 g smör, rumsvarmt 
1.25 dl mjölk, rumsvarm
0.25 pkt jäst (12 g färsk eller 1 tsk torrjäst) 
2 msk strösocker
0.5 krm salt
1 msk kardemummakärnor, mortlas
1 st ägg
vetemjöl (ca 5 dl)
olja (ca 1 liter att fritera i)
Florsocker för garnering 

Smula jästen i en degbunke, rör i mjölken och rör  tills jästen lösts upp (om du använder torrjäst, så blandar du ned torrjästen i lite mjöl och låter stå 10 min). Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och så mycket mjöl att degen blir fast men smidig. Klicka i smöret och arbeta degen tills den är smidig och blank. Låt den jäsa under bakduk i bunken, på dragfri plats, ca 30 minuter.

Dela degen i lika stora bitar (ca 15 g/styck). Rulla dem och låt jäsa under bakduk i ca 45-60 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader i en gryta. Lägg försiktigt i munkarna några i taget och fritera ca 4 minuter eller tills de fått fin färg runtom. Lägg på hushållspapper och låt svalna.
Fyll crème brûleen i en sprits med liten tyll och fyll munkarna tills du tycker de känns lagom tunga. (Det kommer inte räcka till allihop, men frys in resterande munkar så har du för ett senare tillfälle eller bara pensla med smält smör och rulla i strösocker.)
Pudra florsocker över vid servering.

Jordgubbspannacotta
2.5 dl vispgrädde
1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten 5 minuter
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker 
150 g jordgubbar, mixade slätt

Värm upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Dra av från värmen och rör ned gelatinbladet. Rör ned jordgubbsmixet och häll upp i mindre silikonformar. Ställ i kylen tills de stelnar, sen in i frysen 2 h så de går att ploppa ur. Ploppa ur dem och ställ i kylen tills servering.

Vit chokladbavaroise
1 dl mjölk
0.5 dl strösocker
2 äggulor
1.5 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 minuter 
110 g vit choklad
1.5 dl grädde, vispad

Vispa ihop socker och äggulor i en bunke.
Koka upp mjölken. Häll den sedan över äggsmeten och häll tillbaka allt i kastrullen igen. Sjud blandningen under vispning tills den börjar tjockna.
Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och lägg ner det i kastrullen och rör om.
Värm försiktigt blandningen under omrörning tills den börjar tjockna och håller cirka 85 grader. Lyft då bort den från plattan, blir det för varmt kan det nämligen äggulorna koagulera.
Hacka chokladen grovt och låt den smälta i den varma mjölkblandningen. Låt svalna till 20 grader.
Vispa grädden och blanda den med de övriga ingredienserna. Häll upp i smeten i silikonformar och låt dem stelna i kylen minst 2 timmar och lägg sen i frysen ca 2 h så du kan ploppa ur dem ur formarna.

Kristalliserat chokladpulver
100 gram vit choklad (går att byta ut mot mörk eller ljus också) 
100 gram vatten
100 gram socker

Smält chokladen i en stor värmetålig bunke.
Koka upp vatten och socker till 130 grader.
Häll sakta den heta sockerlagen i chokladen medan du vispar med en elvisp. Väldigt snabbt kommer chokladen att kristallisera sig.
Häll ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt det svalna helt. Mixa till pulver.

Jordgubbsgel
250 g jordgubbar (jag använde frysta)
0.75 dl strösocker (beror lite på hur söta jordgubbarna är)
0.75 tsk gelatinpulver (blomma i 1 msk kallt vatten, smält i micro och rör ned i jordgubbarna)

Lägg jordgubbar och socker i en kastrull. Låt koka upp, mixa slät och dra av från plattan. Rör ned gelatinet, sila, häll i en pipflaska och ställ kallt tills servering.

Montering
Lägg jordgubbspannacotta ovanpå chokladbavaroisen. Garnera med jordgubbar och pärlor. Pudra över florsocker på munkarna och placera ut dem på tallriken. Garnera tallriken med jordgubbsgel, tempererad Rubychoklad, kristalliserad choklad och färska jordgubbar.


#1 - - Daniel :

Vad är dom rosa "strängarna"? :)

Svar: Det är tempererad Rubychoklad 😊
nattismat