Jordnötscheesecake med chokladnamelaka och smörkolasås med miso


Jordnötscheesecake med chokladnamelaka, smörkolasås med miso och misoflarn
10-12 bitar

Chokladnamelaka
1 dl mjölk
1,5 st gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 min
150 g mörk choklad, hackad 
2 dl grädde

Koka upp mjölk. Rör ner gelatin. Mixa ner i chokladen. Mixa ner grädden med stavmixer. Plasta och ställ kallt i 4 timmar eller över natten. Häll upp i spritspåse.

Misoflarn
20 g rumstempererat smör
20 g glukos
20 g florsocker
10 g vit miso
34 g vetemjöl
14 g äggvita

Arbeta smör, glukos, florsocker och miso till en jämn massa. Ha i vetemjöl och sen äggvita. Stryk ut på silikonmatta eller bakplåtspapper. Baka av i 150 grader varmluft tills gyllenbrun (9-10 min). Låt svalna och bryt i bitar.

Botten
150 g brynt, smält smör
300 g krossade/mixade digestivekex

Blanda ihop smöret och kexen och tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ i kylen medan du rör ihop fyllningen. 

Fyllning
500 g naturell färskost
1 dl strösocker
3 st ägg
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker 
150 g jordnötssmör (med bitar eller slät)

Vispa ihop allting och häll över kexbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i under- och övervärme 175 grader i ca 25 minuter. Stäng av ugnen och låt den stå där inne i ca 10 minuter innan du öppnar. Låt svalna och låt den gärna stå i kylen ett par timmar så den sätter sig. 

Smörkolasås med miso
75 g smör
2 dl grädde
1,5 dl ljust muskovadosocker
2 msk mörk sirap (går bra med ljus också)
1 msk ljus misopasta
Flingsalt

Koka ihop på medelvärme tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och låt stå i rumstemperatur tills du ska använda den. 

Garnering 
Ta ur cheesecaken ur formen och ringla på kolasåsen, garnera med chokladnamelaka, vispad grädde, hackade jordnötter och brutna bitar av misoflarnet. 

#1 - - Anton:

Stort tack för dina recept du lägger ut! Flyttade nyligen hemifrån och såg verkligen inte alls fram emot det här med att laga mat, men du har verkligen väckt min nyfikenhet kring matlagning och nu har jag nästan blivit lite matnördig. Har testat några av dina recept med fantastiskt resultat! Tack! :)

Svar: Vad roligt att höra! Tack snälla :))
nattismat