Rågsiktskakor med mörk sirap och havregryn

Rågsiktskakor med mörk sirap och havregryn
4 stycken bröd

50 g färsk jäst
6 dl rumsvarm mjölk eller vatten
0.5 dl mörk sirap 
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt 
3 dl havregryn 
9-12 dl rågsikt (ta i efter behov) 

Ugn 230 grader över- och undervärme eller 200 grader varmluft 

Smula jästen i en bunke. Häll över vatten/mjölk och rör tills jästen löst upp sig. Häll i havregryn, sirap och rågsikt (börja med den mindre mängden). Knåda degen smidig och klicka i smöret. Ha i mer rågsikt efter behov, det är väldigt olika hur mycket som behövs beroende på vad för rågsikt ni använder. 
Ha sist i saltet när du märker att degen börjar bli elastisk.
Låt jäsa under bakduk eller plastövertäckt i  40-60 minuter.
Sätt ugnen på 230 grader eller 200 om du använder varmluft. 
Dela degen i 4 delar och kavla ut till runda plattor, ca 2 cm tjocka. Lägg på bakplåt (smorda eller med bakplåtspapper) 2 och 2. Nagga med gaffel, pudra över lite rågsikt och jäs under bakduk 40-60 minuter eller tills de är dubbel storlek. 
Grädda mitt i ugnen (över- och undervärme, en plåt i taget) i ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. (om du har varmluft så kan du köra båda plåtarna samtidigt). 
Låt svalna under bakduk.