Hallon, mandel, citron och vit choklad

Hallon, mandel, vit choklad och citron
6-8 portioner
Hallongräddglass
187 g frysta hallon
187 g vispgrädde
187 g standardmjölk
125 g strösocker eller råsocker
60 g äggulor
Vispa ihop gulor med socker i en större kastrull. Koka upp grädde, mjölk och hallon i en annan kastrull. Slå den varma vätskan över äggulevispet under vispning. Sjud upp till 85 grader under konstant omrörning. Sila av kärnorna och kyl smeten några timmar. Gärna över natten. Kör i glassmaskin till krämig konsistens och frys i valfria silikonformar i minst 4 h innan servering. Ta ur glassen ur silikonformarna och spraya de med sammetsspray/chokladspray. Förvara i frysen tills servering.

Maränger
55 g äggvita (1 ½ äggvita)
1 krm citronsaft
½ dl strösocker
1 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna och citronsaften skummigt. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret och vispa in det i skummet, tillsätt resten av sockret och öka hastigheten igen och vispa ett par minuter.
Sikta florsockret genom en sikt eller en finmaskig sil, tillsätt vaniljsocker och vänd ner det i marängen med en slickepott.
Stryk ut marängen på bakplåtspapper och baka av i ugnen ca 1-2 h. Låt svalna. Ta försiktigt loss bitar av marängen. Förvara resten av marängen i plåtburk med bakplåtspapper emellan varje lager. Lägg gärna en bit hushållspapper i så håller de sig frasiga längre.
Vispad vit chokladganache
150 g vit choklad, hackad
1.25 dl vispgrädde
40 g smör, rumsvarmt
Zest från 0.5 citron
Lägg chokladen i en bunke. Koka upp vispgrädden och häll över chokladen. Låt stå en stund och mixa eller rör slät. Rör ned smör och zest. Plasta mot ytan och ställ i kylen minst 3 h. Vispa upp till önskad konsistens och fyll en spritspåse med liten slät tyll.
Mandeltuile
58 g rumsvarmt smör
58 g florsocker
34 g vetemjöl
20 g mandelmjöl
46 g äggvita
1 nypa flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Rör ihop ingredienserna till en slät massa. Bred ut tunt på silikonmatta. Grädda mitt i ugnen i ca 4-10 minuter (alla ugnar är olika, ha därför koll på så det får en fin gyllenbrun färg). Låt svalna och bryt i bitar till servering. Du kommer få över tuiles, de kan frysas eller förvaras som småkakor.
Lemon curd
2½ dl citronsaft
½ dl majsstärkelse
1½-2 dl strösocker
100 g smör
Vispa ihop citronsaft, majsstärkelse och socker i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills den tjocknar. Dra av från plattan och klicka i smöret och vispa tills det smält. Låt svalna och ställ i kylen i 1 h. Lägg upp i spritspåse.
Servering och montering
Spritsa lemon curd samt vit chokladganache på tallriken och lägg på glassen och garnera med Oxalis, citronmeliss eller torkade blommor. Servera med mandeltuile och marängflarn.

