Veganska semlor

Växtbaserade semlor
13 st
Fördeg:
2 dl växtbaserad dryck
4 dl vetemjöl
25 g jäst
Vetedeg:
3 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 msk nymortlad kardemumma
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 dl strösocker
Fördeg
Värm upp drycken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
Dela degen på 13 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30-2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg. Klipp av toppen och gröp ur dem lite så mandelfyllning får plats. Spara inkråmet.
Fyllning
200 g mandlar, rostade (jag brukar ej skala mina utan kör med skalet på)
0.5 dl växtbaserad dryck
2.5 dl havregrädde eller växtbaserad grädde
1 tsk mortlad kardemumma
2 msk råsocker
1 krm flingsalt
1 tsk vaniljsocker
Inkråmet från bullarna
florsocker
Mixa mandlarna tills det blir en fin massa. Häll i dryck och mixa tills det blir en homogen massa. Blanda i resterande ingredienser och smaka av med florsocker.
Montering: Vispa 1 liter växtbaserad vispbar grädde och lägg i spritspåse med tyll. Klicka i mandelfyllning i bullarna och spritsa grädde på. Lägg på locket och sikta florsocker över. Servera!