Choux au craquelin med lemon curd, vispad vit chokladganache och toppad med vaniljchantilly


Choux au craquelin med lemon curd, vispad vit chokladganache och vaniljchantilly 

10-12 st 

Vispad vit chokladganache 
2 dl vispgrädde 
100 g vit choklad 

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Värm försiktigt upp grädde i en kastrull tills det knappt börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen och mixa slät med stavmixer eller rör slät med slickepott. Plasta mot ytan (för att förhindra kondens) och ställ i kylen några timmar, gärna över natten. Vispa upp med elvisp till önskad konsistens och lägg i spritspåse i kylen tills du ska fylla chouxen. Denna kan du göra 3 dagar i förväg. 

Lemon curd 
1-2 citroner
1 ägg
1 dl strösocker
45 g smör

Skrubba citronen i varmt vatten.
Riv skalet från citronen och pressa ut saften i en kastrull.
Tillsätt ägg och strösocker. Låt sjuda och rör till en tjock kräm.
Rör i smöret och rör slätt. Häll upp på väl rengjord burk, låt svalna i kylen och häll upp i spritspåse. Förvara i kylen tills servering. Denna kan du göra upp till 1 vecka innan servering.

Vaniljchantilly 
3 dl vispgrädde 
Vaniljpulver 

Vispa upp grädden till önskad konsistens och smaka av med vaniljpulver. Lägg i spritspåse med stjärntyll och ha i kyl tills servering. Grädde är olika känsligt, bäst är att vispa den lite innan du ska dekorera så den inte släpper vätska. 

Choux au craquelin (recept från Brinken Bakar)
65 gram mjölk (0,65 dl)
65 gram vatten (0,65 dl)
65 gram smör
1 tsk socker
0,5 tsk salt
65 gram vetemjöl (1 dl)
2 ägg

Mördeg
50 gram mjöl (knappt 1 dl)
50 gram socker (drygt 0,5 dl)
50 gram smör

Mördeg 
Blanda fort ihop alla ingredienser och kavla ut tunt mellan bakplåtspapper, ca 3-4 mm tjocklek. Frys 10 minuter och stansa ut cirklar som är ca 3 cm i diameter (10-12 stycken beroende på hur många bakelser du tänkt göra)

Choux 
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme, förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

Häll vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten "rostas". Smeten ska bli ganska fast, men behålla glansen. 

Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

Vispa ihop äggen i ett glas.

Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

Häll upp i spritspåse och spritsa 10-12 bollar på bakplåtspapper. Lägg på den frysta mördegscirkeln och grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden.

Låt svalna och skär försiktigt av locket på dina choux. Spritsa i lemon curd, chokladganache och sist chantillyn. Pudra över florsocker och servera.