Paella med kyckling och chorizo med nybakat brytbröd

Paella med chorizo och kyckling
4-6 portioner
Olivolja till stekning
2 solo vitlök
1 stor gul lök
2 röd paprika
2 kycklingfiléer (går även bra med kycklinglårfilé eller kycklingben, beräkna 2 ben per person)
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater eller motsvarande mängd färska tomater
200 g färsk chorizo
1 msk rökt paprikapulver
1 färsk röd chili
2 kycklingbuljongtärningar
1-2 förpackningar saffran (á 0.5 g)
3 dl vitt vin
Vatten
3 dl rundkornigt ris (Carnaroli eller Arborio)
Salt och peppar
200 g frysta haricots verts
Till servering:
Nybakat bröd
Finhackad persilja
Citronklyftor
Rostad paprika: Sätt ugnen på 225 grader grill. Dela paprikorna, ta ur kärnhuset och lägg med skalet uppåt i en oljad ugnsfast form. Rosta i övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills skalet börjar bli svart. Låt svalna och skala bort det svarta och hacka i mindre bitar. Lägg åt sidan så länge.
Paella: Finhacka gul lök och vitlök. Skiva chorizon och tärna kycklingen i stora bitar. Hetta upp paellapannan och häll i olivolja. Lägg i lök och vitlök, fräs på medelvärme tills de börjar svettas och mjukna. Lägg i tomatpuré, rökt paprikapulver, finhackad chili, saffran, chorizon och kycklingbitarna. Fräs runt tills kycklingen och chorizon fått färg. Häll på vinet och låt koka några minuter.
Häll på krossade tomater (eller färska, hackade tomater), vatten och smula ner buljongtärningarna, häll i riset och rör försiktigt om. Gör ett lock av bakplåtspapper och lägg på paellan. Låt sjuda ca 15-20 minuter eller tills riset är mjukt. Dela haricots verts i mindre bitar och lägg i. Låt sjuda tills de är genomkokta. Smaka av med salt och peppar. Strö över grillad paprika och servera med nybakat bröd, citronklyftor och färsk persilja.
Jag använde paellaset 46 cm med ställning.


Brytbröd
25 g färsk jäst
2 dl rumsvarmt vatten
0.5 dl olivolja
Knappt 1 tsk salt
Ca 6 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Häll i olivolja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna. Ha i mer mjöl om det behövs. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 h.
Stjälp upp degen på arbetsyta och dela i 10 bitar. Runddriv de och lägg i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Jag använde en hjärtformad springform. Täck med plastfolie och jäs i 30 minuter. Pensla försiktigt med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader över- och undervärme eller 180 grader varmluftsugn, ca 30 minuter eller tills den fått fin färg och innertemperatur 96 grader. Låt svalna på galler.