Rabarber- och jordgubbskompott, salta mandelcrumbles, vaniljglass och hallonmaräng


Rabarber- och jordgubbskompott med salta mandelcrumbles, vaniljglass och hallonmaräng 
6 portioner 

Vaniljglass 
3 äggulor 
50 g strösocker 
1.5 dl standardmjölk
1.25 dl vispgrädde  
25 g glukossirap 
1 vaniljstång

Värm mjölk, vispgrädde och urskrapade frön och stång i en kastrull, det ska inte koka. Låt stå sig 30 minuter. Sila. Vispa ihop äggulor och socker i bunke över vattenbad. Vispa med elvisp tills det blir vitt och fluffigt. Häll i den värmda gräddmjölken och glukossirap i omgångar i äggvispet. Vispa tills det tjocknar något och låt smeten svalna helt. Kör i glassmaskin till önskad konsistens. Fyll silikonformar med glassen om du vill förenkla vid servering. Förvara i frys tills servering.

Hallonmaräng 
2 st äggvitor från medelstora ägg
1 dl strösocker
1 tsk citronsaft
Hallonpulver

Sätt ugnen på 100 grader över- och undervärme eller 80 grader varmluft. Vispa upp äggvitorna och citronsaft till ett fast skum. Häll i sockret i omgångar under vispning. Vispa till en fast maräng. Vänd ner hallonpulver efter smak och gärna en liten nypa rödbetspulver för färgens skull. Bred ut tunt på bakplåtspapper på en plåt och sikta över hallonpulver. Grädda mitt i ugnen i ca 1.5-2 h. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukt. Låt gärna stå i avstängd ugn med luckan på glänt några timmar efter gräddning så krispar den till sig. Bryt i bitar vid servering. Förvara marängen i plåtburk med bakplåtspapper emellan lagren. 

Rabarber och jordgubbskompott
200 g rabarber
100 g jordgubbar 
1-2 tsk vaniljsocker eller 1 vaniljstång 
2 msk vatten
½ dl råsocker
Saft och zest från 1 citron

Skölj rabarbern och skär i mindre bitar.
Sjud rabarber, jordgubbar, vaniljsocker (eller 1 urskapad vaniljstång) vatten och socker i ca 10 minuter. Smaka av med citronsaft och zest och låt svalna i kylen.

Mandelsmulor
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl
0.5 dl strösocker eller råsocker 
40 g smör, skuret i tärningar
1 liten nypa salt 

Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. 
Blanda mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en bunke. Nyp ihop med smöret och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Montering
Lägg kompott i botten på djupa tallrikar. Detta kan du förbereda dagen innan servering och förvara tallrikarna i kylen. Smula över mandelcrumbles, lägg en quenelle vaniljglass och toppa med maräng och ekologiska penséer. Servera.