Choklad, körsbär och cheesecake

Choklad, körsbär och cheesecake
6-8 portioner
Körsbärssorbet
200 g tinade urkärnade körsbär
75 g sockerlag
1 msk citronsaft
1/2 gelatinblad, blötlägg i kallt vatten i 5 min
Värm sockerlagen i en kastrull, dra av från värmen och lägg i gelatinbladet. Låt svalna och mixa slätt med resterande ingredienser. Kör i glassmaskin tills den har mjuk konsistens och fördela sorbeten i silikonformar eller lägg i en tät behållare med lock tills servering.
Dinkelbrownie
0.5 dl kakao
50 g smör
1 dl strösocker
0.75 dl dinkelmjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 g mörk choklad, hackad
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
Bryn smöret i en kastrull, rör ned choklad och socker. Rör ner de torra ingredienserna och därefter ägg. Blanda till en klumpfri smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper (räcker med halva plåten med papper) och bred ut smeten ca 0.5 cm tunt. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter. Den ska vara lite kladdig eftersom den stannar till sig i kylen.
Låt svalna och ställ kallt minst 1 h.
Skär i tärningar inför servering och spraya gärna med chokladspray.
Färskostkräm
200 g naturell färskost
1.5 dl vispgrädde
3-5 tsk vaniljsocker (smaka av)
1-2 msk florsocker
Vispa ihop färskost, grädde och vaniljsocker till en fluffig kräm. Smaka av med florsocker och rör smeten efter florsocker är i, annars är risken att krämen blir för lös. Lägg i spritspåse och förvara i kylen tills servering.
Chokladtuiles med brynt smör
30 g brynt smör
30 g vetemjöl
10 g kakao
12 g florsocker
37 g äggvita
Rör ihop alla ingredienser till en slät smet (om du vill ha tvåfärgade löv, lägg undan en liten klick av smeten innan du har i kakao). Stryk ut tunt på Silikomart Foresta gn1 och grädda mitt i ugnen i 160 grader i 6-7 minuter. Låt svalna och ta av från mattan.
Körsbärskompott
150 g frysta körsbär
0.5-0.75 dl strösocker eller råsocker
0.75 dl vatten
Koka upp allt i en kastrull. Undvik att röra för mycket, det är fint om några körsbär håller sig hela tills servering.

Montering
Lägg bitar av brownie på tallrikar. Spritsa cheesecaken runtom och lägg försiktigt dit körsbärskompott. Lägg lite rostad vit choklad och lägg på sorbeten på smulet så håller sig sorbeten på plats. Dekorera med löven, bladguld och röd oxalis.
