Choklad, körsbär och cheesecake


Choklad, körsbär och cheesecake 
6-8 portioner 

Körsbärssorbet 
200 g tinade urkärnade körsbär 
75 g sockerlag 
1 msk citronsaft 
1/2 gelatinblad, blötlägg i kallt vatten i 5 min 

Värm sockerlagen i en kastrull, dra av från värmen och lägg i gelatinbladet. Låt svalna och mixa slätt med resterande ingredienser. Kör i glassmaskin tills den har mjuk konsistens och fördela sorbeten i silikonformar eller lägg i en tät behållare med lock tills servering. 

Dinkelbrownie 
0.5 dl kakao
50 g smör
1 dl strösocker
0.75 dl dinkelmjöl 
1 ägg
1 tsk vaniljsocker 
1 krm salt
50 g mörk choklad, hackad

Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. 
Bryn smöret i en kastrull, rör ned choklad och socker. Rör ner de torra ingredienserna och därefter ägg. Blanda till en klumpfri smet.
Klä en långpanna med bakplåtspapper (räcker med halva plåten med papper) och bred ut smeten ca 0.5 cm tunt. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter. Den ska vara lite kladdig eftersom den stannar till sig i kylen.
Låt svalna och ställ kallt minst 1 h.
Skär i tärningar inför servering och spraya gärna med chokladspray. 

Färskostkräm
200 g naturell färskost 
1.5 dl vispgrädde 
3-5 tsk vaniljsocker (smaka av) 
1-2 msk florsocker 

Vispa ihop färskost, grädde och vaniljsocker till en fluffig kräm. Smaka av med florsocker och rör smeten efter florsocker är i, annars är risken att krämen blir för lös. Lägg i spritspåse och förvara i kylen tills servering.

Chokladtuiles med brynt smör 
30 g brynt smör 
30 g vetemjöl 
10 g kakao
12 g florsocker 
37 g äggvita 

Rör ihop alla ingredienser till en slät smet (om du vill ha tvåfärgade löv, lägg undan en liten klick av smeten innan du har i kakao). Stryk ut tunt på Silikomart Foresta gn1 och grädda mitt i ugnen i 160 grader i 6-7 minuter. Låt svalna och ta av från mattan. 
 
Körsbärskompott 
150 g frysta körsbär 
0.5-0.75 dl strösocker eller råsocker 
0.75 dl vatten 

Koka upp allt i en kastrull. Undvik att röra för mycket, det är fint om några körsbär håller sig hela tills servering. 

Montering 
Lägg bitar av brownie på tallrikar. Spritsa cheesecaken runtom och lägg försiktigt dit körsbärskompott. Lägg lite rostad vit choklad och lägg på sorbeten på smulet så håller sig sorbeten på plats. Dekorera med löven, bladguld och röd oxalis.