Rabarber, vit choklad och mandel


Rabarber, vit choklad, mandel
6 portioner

Rabarbersorbet
400 g rabarber
150 g färska eller frysta jordgubbar
200 g strösocker
1 krm vaniljpulver
1.5 dl vatten
20 g glykossirap
1-2 msk citronsaft

Skär rabarber i mindre bitar. Lägg rabarber och resterande ingredienser i en kastrull och koka upp och sjud 10 minuter. Låt svalna och mixa slät. Ställ i kylen tills den kallnar. Smaka av och kör i glassmaskin till krämig konsistens. Förvara i frysen tills servering. Jag lägger i sorbet i Quenelleformar av silikon, så har du färdiga queneller att lägga på vid servering. 

Vit chokladcheesecake  
200 g färskost 
1 dl vispgrädde 
100 g vit choklad
1/2 tsk citronsaft
Vaniljpulver efter smak 

Hacka chokladen och lägg i en kastrull med 0.75 dl grädde. Värm upp på låg värme så chokladen smälter. Vispa ihop resterande 0.25 dl grädde med färskost och citron till en krämig smet. Vispa ner chokladblandningen. Smaka av med vaniljpulver. Om du tycker den behöver mer sötma, vänd ner lite florsocker i taget. Fyll smeten i silikonformar och frys minst 2 h. Ta ur cheesecaken ur formarna och låt de stå i frysen tills servering. Det är ingen stabiliseringsmedel i cheesecaken förutom choklad och färskost, så den ska serveras halvfryst. 

Rabarber- och jordgubbskompott
200 g rabarber
100 g jordgubbar 
1-2 tsk vaniljsocker 
2 msk vatten
½ dl råsocker
Saft och zest från 1 citron

Skölj rabarbern och skär i mindre bitar (jag tärnar rabarber och sjuder kortare tid). 
Sjud rabarber, jordgubbar, vaniljsocker, vatten och socker i ca 10 minuter. Smaka av med citronsaft och zest och låt svalna i kylen. Kompotten lägger du på cheesecaken och runtom vid servering. 

Drömmar
50 g smör, rumsvarmt 
1.5 dl strösocker
0.5 dl matolja (rapsolja)
1 msk vaniljsocker
1 krm hjorthornssalt
1.5 dl vetemjöl

Ugn 150 grader över- och undervärme

Rör ihop smör och socker så det blir smidigt. Rör ned resterande ingredienser och rulla sen till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna. Servera hela eller bryt i mindre bitar. 

Financiers
25 g smör
0.25 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl 
0.5 dl brunt farinsocker
En liten nypa salt
1 knivsudd vaniljpulver
1 äggvita från medelstort ägg

Sätt ugnen på 175 grader under-och övervärme. 
Bryn smöret i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna och häll i äggvita och smör. Rör till en slät smet och klicka i smeten i silikonform med halvklot. Det bör bli 6-8 stycken, så tänk på storleken. Går även att grädda i minimuffinsformar. Grädda mitt i ugnen på plåt i ca 7 minuter. Tiden beror helt på ugn och storlek på form. De ska vara klara helt igenom. Låt svalna och ta försiktigt ur formarna.